Težak život

Na praznik Ramazanski bajram, mnoge porodice na Kosovu suočavaju se sa teškim ekonomskim uslovima. U cilju pomoći ovim porodicama, razna dobrotvorna udruženja organizovala su podjelu prehrambenih paketa za porodice u nevolji, javlja RTK.

Mnoge porodice na Kosovu sa prihodima koje primaju ne uspjevaju da zadovolje ni osnovne potrebe ovih porodica. Jedan od "glava porodice", koji se suočio sa teškom ekonomskom situacijom, je Islam Fejzullahu, koji sa paralizovanom suprugom i bolesnim sinom živi u smještaju za socijalne slučajeve u Polju za pomirenje, u Prištini.

On je za Radio Kosova rekao da je njihov život veoma težak, jer žive samo od pomoći koju dobijaju od raznih udruženja i dobronamjernih ljudi.

"Isto tako, ova pomagala nas održavaju u životu. Nemojte se zavaravati, nismo imali dovoljno da preživimo. U ovome su skoro svi slučajevi kao ja. Ne dobijam ni socijalno osiguranje, žena mi je bolesna, a sin mi je bolestan zbog epilepsije. Država nam ne pomaže“, rekao je Fejzullahu.

U istim uslovima je i Zarife Gashi, koja se svakodnevno suočava sa izazovom da obezbjedi osnovne stvari za život. Ona je za Radio Kosovo rekla da joj je jedini izvor socijalna pomoć i da je uoči praznika Bajrama dobila samo prehrambeni paket i da nije dobila drugu pomoć od bilo koje dobrotvorne organizacije.

"Osim socijalnih službi koje su nam dale paket, niko nam drugi nije pomogao. Imam dvoje djece, muž mi je paralizovan, a sada pred Bajram nije nam pomoglo ni udruženje. Uzimam 150 eura. Plakala sam s njima... Teško, veoma teško“, rekao je Gashi.

Uoči praznika, razne dobrotvorne organizacije dijele pakete sa hranom porodicama u nevolji, kaže Xheladin Fazliu, sekretar Humanitarnog udruženja „Bereqeti“ za Radio Kosovo.

On je rekao da će porodicama u nevolji podjeliti 10.000 prehrambenih paketa, i to na Kosovu, u Preševskoj dolini i nekim selima u Albaniji.

"Čak i na ovaj praznik Ramazanskog bajrama, dijelili smo pakete hrane porodicama u nevolji. Ovo se radi za svaki Bajram, jer želimo da ovaj praznik bude najbolji što može biti. Jednom je za Bajram podjeljeno blizu 10.000 paketa sa hranom“, rekao je Fazliu.

Dobrotvorna udruženja i razne organizacije imaju važnu ulogu u pomoći siromašnim porodicama u ovo doba praznika Bajrama. Ove organizacije često organizuju kampanje prikupljanja hrane, odjeće i poklona za siromašne porodice, a zatim ih međusobno dijele.

Izvor: Kosovo Online/RTK1