Ministar lokalne samouprave

Ministar lokalne samouprave Kosova Elbert Krasniqi izjavio je da još uvijek nije preduzeo korake za sazivanje sastanka tima za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, prenosi Gazeta express.

„Do ovog trenutka, ja, kao ministar, nisam preduzeo ništa u pravcu sastanka ili ugovaranja rada bilo kakvog tima“, kratko je izjavio Krasniqi.

Krasniqi je za agenciju Kosovapress to obrazložio time što je teško obezbjediti dokumentaciju iz proteklog perioda.

Dodao je da ne može da govori ni o rokovima kada će biti prijedloga ovog tima, uprkos tome što i posljednji dogovor Srbije i Kosova u Ohridu zahtjeva da se ubrza primjena ranijih sporazuma.

Kazao je da kao ministar ne učestvuje u tom dijalogu i da zbog toga ne može da govori ni o kakvim rokovima.

„Ali ono što mogu da podjelim sa vama u ovom trenutku je da do sada nije preduzeta nikakva aktivnost“, izjavio je Krasniqi.

Prema sporazumu iz 2013, Upravljački tim bi preuzeo odgovornost za predlaganje nacrta statuta ZSO, kojim će se definisati organizaciona struktura, ciljevi, proces donošenja odluka i ovlašćenja.

Upravljački tim je formiran 2016. od strane Ministarstva administracije lokalne samouprave Kosova i od tada se malo, ili ništa zvanično ne zna o sastavu tima niti o predlozima statuta ZSO, piše Gazeta express.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express