Normalizacija odnosa

„U istoriji dijaloga Kosovo-Srbija, Kosovo je uvijek bilo kooperativno, primjenjujući sve sporazume postignute od 2011. godine, dok je Srbija uvijek izbegavala njihovu primenu", ocjenio politički analitičar Gazmend Raci u „Info plusu” na RTK.

Kazao je da Srbija i dalje nastavlja sa opstrukcionističkim akcijama, navodeći nedavne izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o tačkama sporazuma postignutog u Ohridu.

„Sa Srbijom nijedno poglavlje na putu EU integracija nije zatvoreno, ali nije ni otvoreno. A sada je francusko-njemački sporazum, kao i aneks sporazuma postignutog u Ohridu, postao sastavni dio evropskih integracija Kosova i Srbije“, izjavio je analitičar Raci.

On je dalje dodao da je put evropskih integracija Srbije kroz unapređenje odnosa sa Kosovom i sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu.

On je, između ostalog, pomenuo tačke dogovora koje su postignute u dijalogu Kosovo-Srbija, u Briselu i Ohridu, gdje je jedna od najvažnijih tačaka, kako je naglasio, sudbina nestalih, zatim i Zajednica opština sa srpskom većinom.