Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliiti izjavio je za RTV Dukađini da je sporazum između Kosova i Srbije dobar za Kosovo i da njegovo sprovođenje može doneti priznanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

"Ja sam lično pozitivno ocjenio potpisivanje sporazuma. Politički, stranka kojoj pripadam je insistirala i insistira da je glavno pitanje međusobno priznavanje. Ali, imamo sporazume iz 2013. i 2015. i mi smo te sporazume implementirali, a na aneksu je da se odredi vrijeme za realizaciju sporazuma koji su potpisani. Vjerujem da je čak i Kurti shvatio da ne može da pobjegne od onoga što se desilo", rekao je Haliti.

On je ocjenio da realizacija sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije može povećati broj zemalja koje će priznati Kosovo i dodao da je Kurti shvatio da ne može da pobegne od onoga što se dešavalo u prošlosti.

Prema Halitiju, države koje priznaju Kosovo mogu garantovati podršku članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući UN.

"Smatram da ako se sporazum realizuje, ako ne ometamo njegovu primjenu, uz podršku međunarodne zajednice, vlada, predsjednik i parlament mogu da povećaju broj zemalja koje priznaju Kosovo, što može garantovati glasove za članstvo u međunarodne institucije, uključujući UN”, rekao je Haliti.

On je istakao da zemlje Zapadnog Balkana moraju da otklone probleme koje imaju jedna sa drugom, kako bi postale dio Evrope.

Izvor: Kosovo online/RTV Dukađini