Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi rekao je danas u Skupštini da je za vrijeme dvogodišnjeg mandata vlada Albina Kurtija doprinela razvoju Kosova, viznoj liberalizaciji i napretku u dijalogu sa Srbijom, piše Koha.

On je podsjetio na sadržaj sporazuma sa Srbijom o evropskom planu.

"Sporazum postignut 27. februara, kao i sporazum o implementacionom aneksu od 8. marta u Ohridu, sadrži, između ostalog, priznavanje principa ravnopravnosti država, suvereniteta, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravo na opredjeljenje, zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju, priznavanje dokumenata, nacionalnih simbola, pasoša, diploma, registarskih tablica i carinskih pečata, neometanje u međunarodnom predstavljanju, kao i razmenu diplomatskih misija", rekao je on.

Bislimi je kao uspjeh Kurtijeve vlade naveo i deblokadu procesa liberalizacije viznog režima za EU, koji se očekuje od 1. januara sljedeće godine, i dodao da je vlada postigla napredak u broju usvojenih zakona, kao i u sprovođenju reformi koje su odlagane dugi niz godina.

„U okviru obaveza u vladi pokrivam tri oblasti, evropske integracije, ekonomski razvoj i dijalog. U oblasti evropskih integracija, podneli smo zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji 15. decembra prošle godine, ističući naš poziv da Kosovo pripada evropskoj porodici i našu maksimalnu posvećenost na putu ka članstvu u EU. Uspjeli smo da deblokiramo proces vizne liberalizacije. Nakon dugogodišnjeg našeg rada i zalaganja, institucije su se uverile u korake naše zemlje i saglasile se da će se građani Kosova kretati bez viza i to najkasnije do 1. januara 2024. godine. Usvojili smo više od 100 zakona, najveći broj reformi u okviru evropskih integracija ikada. U sprovođenju evropske agende većina reformi je sprovedena ili se sprovodi", rekao je on.

Bislimi je kazao da su neke od odloženih reformi koje su sprovedene u aktuelnoj vladi carinski terminali, zakon o finansiranju političkih partija i usvajanje skupštinskih uredbi.

"Među njima, mnoge reforme koje su odlagane dugi niz godina sprovedene su tokom Kurtijeve vlade. Dozvolite mi da pomenem neke: Carinski terminali, Zakon o finansiranju političkih partija, dva talasa racionalizacije agencija, usvajanje skupštinskog Poslovnika, Zakona o hrani i Zakona o obaveznim rezervama nafte i nekoliko drugih. Od posebnog značaja u procesima evropskih integracija je inkluzivnost. Potpisali smo finansijske sporazume sa Evropskom unijom iz IPA programa, od kojih je zemlja dobila ukupno više od 200 miliona eura", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore