Pokrenuta istraga

U ranim jutarnjim satima u nedjelju, 2. aprila, na policijske službenike u Sjevernoj Mitrovici bačena je eksplozivna naprava, navodi se u saopštenju Policije Kosova.

Policajci su se nalazili u ulici "Ivo Lole Ribar" kod Centra za registraciju vozila i tehnički pregled.

Kako se navodi u saopštenju, državni tužilac je naložio pokretanje istrage u ovom slučaju kao "napad na službeno lice".

U saopštenju policije se ne navodi koliko je policajaca napadnuto i u kakvom su stanju.

Ovaj incident dolazi nakon nekoliko prijavljenih slučajeva paljenja automobila sa RKS registarskim oznakama na severu Kosova, koji većinski naseljavaju Srbi.

Policija Kosova je u subotu, 1. aprila uveče, saopštila da je uhapsila jednu osobu zbog učešća u napadu na jedinicu policije, "učestvovanje ili organizovanje organizovane kriminalne grupe", "ubistvo u pokušaju", "izazivanje opšte opasnosti" i "napad na službeno lice u toku vršenja službene dužnosti".

Nakon ovog hapšenja, Srpska lista, najveća stranka kosovskih Srba koju podržava zvanični Beograd, navela je da je hapšenje u Sjevernoj Mitrovici "nastavak maltretiranja srpskog naroda" i upozorila da će se, ukoliko uhapšeni ne bude pušten, prouzrokovati "reakcija Srba".

Reagovala je i Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije optuživši premijera Albina Kurtija da je "izazvao haos i stvorio novu krizu".

Paljenje automobila počelo je prošle godine, kada je počeo proces preregistracije automobila sa KM tablica na RKS registarske oznake. Registarske tablice KM izdaju srpske vlasti i Kosovo ih smatra nelegalnim.

Ovaj proces je izazvao tenzije na terenu. Prvobitno, 31. jula, podignute su barikade, a potom su u novembru Srbi napustili institucije Kosova na severu zbog suspenzije direktora policije za severni region Nenada Đurića, koji je odbio da sprovede odluku Vlade Kosova za preregistraciju u RKS registarske tablice.

Automobil sa RKS, a drugi sa KM registarskom oznakom, Severna Mitrovica, oktobar 2022.

U međuvremenu, Kosovo i Srbija su, na insistiranje međunarodne zajednice, krajem novembra prošle godine postigli dogovor o registarskim tablicama, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa.

Kosovo je pristalo da obustavi proces preregistracije, dok je Srbija pristala da ne izdaje nove registarske tablice za automobile za automobile sa gradovima na Kosovu.

Procenjuje se da na severu Kosova ima oko 10.000 vozila KM registarskih oznaka.