Gdje je u stvari istina

Bivša ministarka za evropske integracije Kosova Mimoza Ahmetaj izjavila je da je stvarnost na Kosovu sušta suprotnost onome što govori premijer Albin Kurti i, pored toga, nazvala “bledim” sporazum iz Ohrida.

Kada je riječ o sporazumu iz Ohrida, ocjenila je da je “slab”, znatno slabiji od sporazuma iz 2015.

“Ovim sporazumom smo ušli u obaveze. Ali, šta ćemo zapravo dobiti od dogovora? Uzimam za primjer: ušli smo u obavezu da ćemo implementirati ZSO, kako ćemo to nazvati? Mogu da ga zovu cvijetom, kako hoće, ali Udruženje ostaje Udruženje, to je istina. U međuvremenu, u zamjenu za početak formiranja ZSO u roku od 30 dana, bićemo zadovoljni saopštenjem o nestalim licima. Da li je to cijena za sve nestale za kojima Kosovo i danas traga“, rekla je Ahmetaj.

Ahmetaj je u emisiji Pet, na TV Dukađini podsjetila da je Kurti godinu dana vodio i vladu koja je prethodila ovoj, na čijem je čelu posljednje dvije godine.

“Govorimo o dvije godine vlade na proteklim izborima, ali ne smemo zaboraviti da je i godinu dana ranije Kurti vodio vladu. Razmišljala sam o svemu što je Kurti predvideo, gdje je u stvari istina, jer realnost sa kojom živimo je sušta suprotnost”, rekla je Ahmetaj.

Dodala je da Izvještaj Stejt departmenta zapravo potvrđuje mizernu situaciju na Kosovu, od borbe protiv korupcije, ekonomske nerazvijenosti, investicija koje ne postoje, do porasta inflacije.

„Došlo je do povećanja plata za vrijeme premijera Hashima Thaçija. Međutim, danas to ne vidimo. Danas vidimo milostinju koja se s vremena na vreme odluči da pomogne penzionerima sa 100 eura. Građanima nije potrebna milost, već razvoj“, rekla je Ahmetaj.

Izvor: Kosovo online/Dukađini