Nije uspio u dijalogu

Bivša ministarka za evropske integracije Kosova Mimoza Ahmetaj izjavila je da je stav premijera Albina Kurtija da se dijalog sa Srbijom odvoji od procesa evropskih integracija bio ignorantski, amaterski i ukazuje da je Vlada u tom pogledu zakazala, prenosi Koha.

Ahmetaj je istakla da je Kurtijeva izjava veoma čudna.

"Kurtijeva izjava da odvaja dijalog od integracije bila je jasna poruka neuspjeha Vlade u odnosu na dijalog. Ko je taj prosvećeni um koji je Kurtiju rekao da se tako izjašnjava", rekla je ona.

Bivši ministarka je dodala da se "procesom dijaloga pokušalo rješavanje problema sa Srbijom".

"Lobirali smo da to bude glavni uslov za Srbiju i oni su prinuđeni da sve sporazume ugrade u dokument i preispitaju sa Evropskom komisijom i EU kako bi ispunili svoje obaveze. Kurtijeva izjava je bila najveće iznenađenje, iz moje perspektive kao bivšeg ministra, bila je jasna poruka o potpunom neuspjehu ove Vlade u odnosu na dijalog. Prihvatanje neuspjeha, bjekstvo od odgovornosti, od dogovora koji su napravljeni platili smo sankcijama, zauzvrat kažemo da nam ne treba dijalog, želimo da ga odvojimo od integracija“, dodala je Ahmetaj.

Navela je i da Kurti i pregovarački tim "pokazuju totalno neznanje u dijalogu".

"Ono što je preostalo od Brisela jeste uslov i rok kada Kosovo izradi statut Zajednice. Kosovo se doživljava kao amater i neznalica koja bježi od odgovornosti kada je u pitanju ispunjavanje obaveza. Želi da pronađe strategije da pobjegne od odluka koje je doneo. Zbog promašene politike, Kosovo plaća račune. Sankcijama smo izgubili mogućnost kapitalnih investicija“, naglasila je Ahmetaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore