Specijalni izaslanik EU

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da bi prihvatanje prijedloga EU o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova smanjilo prostor Rusiji za miješanje u događaje u regionu i stvaranje haosa, prenosi Danas.

Poslije napada Rusije na Ukrajinu, stabilizacija Zapadnog Balkana je za EU važnija nego ikada, rekao je Lajčak tokom onlajn konferencije “Evropa i Rusija na Balkanskom frontu”, čiji je organizator Italijanski institut za međunarodne političke studije.

Lajčak je ocjenio da su odnosi Kosova i Srbije ključni problem za ceo region, koji blokira normalizaciju Zapadnog Balkana, slobodu kretanja.

Prihvatanje sporazuma bi predstavljalo pozitivnu poruku cijelom regionu, izjavio je Lajčak, a preneo Fonet.

Navodeći da su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti saglasili da nema potrebe za nove razgovore o tekstu sporazuma, Lajčak je konstatovao da sada treba utvrditi red predstojećih koraka, rokove i ko šta treba da radi.

“Formirali smo anekse vezane za sprovođenje sporazuma. Poslije mojih razgovora na Kosovu i u Srbiji, priprema se nova verzija aneksa, o čemu će se u subotu razgovarati na Ohridu”, rekao je Lajčak.

Izvor: Danas/Fonet