Stručnjak za međunarodne odnose

Stručnjak za međunarodne odnose Drilon Gashi rekao je da je Srbija danas dalje priznavanja Kosova nego prije 10 godina, prenosi Koha.

Gashi ne vjeruje da sporazum od 18. marta između Kosova i Srbije u Ohridu može da zaustavi srpsku kampanju otpriznavanja i protivljenja članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, ali će, kako je rekao, ta kampanja imati mnogo manje uticaja.

„Srbija je danas udaljenija od realnosti priznavanja Kosova nego što je bila prije 10 godina. Srbija pokušava da promjeni istoriju - rat, etničko čišćenje i genocid koji je uradila na Kosovu – danas negira i rat. To pokazuje da ona ne samo da nije spremna na sporazum o međusobnom priznanju, već i da otuđuje istoriju Kosova. Srbija će pogledati i aneks sporazuma, koji će, prema mojim saznanjima, biti okončan za nekoliko dana, da ublaži tačke na kojima je ojačan suverenitet Kosova. Uprkos postignutom dogovoru, Srbija će nastaviti kampanju protiv Kosova u međunarodnim organizacijama i organizacijama za nepriznavanje – iako će to imati manjeg uticaja“, rekao je Gashi.

Gashi je rekao da će kredibilitet Evropske unije biti veoma važan, tako da će, ako sporazum bude potpisan, biti nadgledana njegova primena.

Dolazak specijalnog emisara EU za dijalog Miroslava Lajčaka u petak na Kosovu, Gashi vidi kao garanciju da će na sljedećem sastanku doći do prihvatanja sporazuma ne samo od strane Kosova, već i od strane opozicije, strane koje izražavaju strah od sadržaja sporazuma.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore