Evropski plan najbolji

Profesor na Londonskoj škole ekonomije James Ker-Lindsay smatra da je aktuelni evropski plan za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova najbolji plan koji je proistekao iz dijaloga u Briselu posljednjih godina i dodaje da bi razmjena teritorija bila najlogičnije rješenje, prenosi Gazeta blic.

Ker-Lindsay kaže da je Kosovo već duže vreme blokirano u međunarodnoj areni pa, kako navodi, da bi napredovalo, mora da prihvati evropski plan za nomalizaciju odnosa sa Srbijom.

"Mislim da je to mnogo bolji predlog ako uporedimo prethodne, ima nekih pozitivnih pomaka. Ali ono što me najviše brine je način na koji će se ovaj plan sprovesti, pa stranama treba dati vrijeme da sprovedu dogovore postignute u Briselu. Ako se ovi dogovori ne sprovedu onda je izvesno da će doći do niza kriza. Iskreno govoreći, Kosovo je dugo stagniralo u međunarodnoj areni, ima još mnogo zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Kosovu je potreban taj sporazum za dalji napredak", izjavio je Ker-Lindsay.

Ukazao je da se tokom ovih godina Kosovo suočavalo sa dva rješenja - razmjenom teritorija ili autonomijom za srpsku zajednicu.

Ipak, uvjeren je da Kosovo ni na koji način neće imati sudbinu Bosne i Hercegovine.

"Uvijek su postojala samo dva načina da se riješi problem sa Srbijom. Jedno je razmena teritorija, a drugo autonomija srpske zajednice. Prvo nije naišlo na podršku međunarodne zajednice. U ovoj situaciji u kojoj se nalazi, Kosovo mora da prihvati oblik autonomije srpske zajednice, a to ni na koji način ne podrazumeva Republiku Srpsku. Morate da razumete da neće biti srpske republike unutar Kosova. Postoji mnogo modela autonomije koji ne liče na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. A ako me pitate kako bih riješio ovo pitanje, onda bi to bila razmjena teritorija, za mene bi to bilo najlogičnije rješenje", rekao je.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic