Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi rekao je sinoć da posljednji sporazum postignut u Briselu između Kosova i Srbije ne može da ima istinsku ustavnu i pravnu snagu, niti da bude obavezujući, ako ga ne ratifikuje Parlament Kosova.

Krasniqi je za RTK rekao da ni u skupštini nije bilo jasno šta je premijer Albin Kurti pregovarao i koje su se promjene desile.

Zamerio je i što je poslije 12 godina i dalje dijalog prioritet Kosova, iako bi, kaže, prioriteti trebalo da budu sve one oblasti koje utiču na živote građana.

“Kurti je govorio da mu dijalog nije prioritet, niti da je u njegovih prvih sedam ili osam prioriteta, a zatim je rekao da je treći, a zapravo je bio prvi. Danas je rekao da to nije ni u prva tri prioriteta. Teško je naći doslednost kod premijera, i u izjavama i u stavovima, koje je mijenjao, i mijenja ih u kontinuitetu. Ali, ne možemo da izbjegnemo temu koja je, zaista, 27. februara držala sve građane Kosova u neizvesnosti i koji su očekivali ishod”, rekao je Krasniqi.

Ocjenio je da je u parlamentu trebalo više da se raspravlja o toku razgovora Srbije i Kosova, i o dogovoru koji se zasniva na evropskom prijedlogu, dok je Kurti, kaže, oklevao i “naredio”, skupštini da radi samo tri sata.

Krasniqi je ponovio da privreda Kosova stoji veoma loše, da ljudi, prije svega mladi, odlaze, što su, uz plate u javnom sektoru, važne teme za građane.

Izvor: Kosovo Online/RTK1