Bivši političar i advokat

Bivši političar i advokat Azem Vllasi rekao je da Zajednica srpskih opština ne bi bila problematično pitanje ako bi se tretirala isključivo kao unutrašnje pitanje Kosova i ako se Srbija ne bi miješala u njeno formiranje, prenosi Koha. On takođe smatra da bi Albin Kurti na sastanku u ponedjeljak u Briselu trebalo da iznese zahtjev da se Kosovo izbaci iz Ustava Srbije.

Komentarišući sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se očekuje u ponedjeljak, Vllasi je rekao da Kosovo ne treba da zaoštrava odnose sa zapadnim saveznicima po pitanju ZSO.

On je rekao da će Srbija uvijek pokušavati da destabilizuje Kosovo.

„U svakom slučaju, Srbija će, čak i nakon ovog sporazuma kada bude odobren, iskoristiti svaku priliku da interno ili eksterno podriva i destabilizuje državnost Kosova. Ali da se razumijemo, mnoga pitanja i stabilnost i perspektiva naše države treba da zavise od nas, a ne od namjera Srbije i Vučića. Ako se mi kao država plašimo srpske zajednice koja ne broji više od četiri, pet odsto na Kosovu i ovih opština od kojih je šest sa miješovitim stanovništvom, ako se plašimo da će ih Srbija iskoristiti za destabilizaciju Kosova, mi nismo ozbiljna zemlja jer nemamo povjerenja u sebe. Svaki "Vučić" ima svoje ciljeve. Najvažnije će biti da pitanje formiranja Zajednice srpskih opština ne bude pitanje kojim se suprotstavljamo zapadnjacima i prekidamo odnose sa onima koji su pomogli u oslobađanju i stvaranju države. To moramo da vidimo kao svoju obavezu i dužnost", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kurti bi na sastanku u ponedeljak trebalo da iznese zahtjev da se Kosovo izbaci iz Ustava Srbije.

„Zato što se vrijeme mijenja, i Srbi će jednog dana možda reći da je do priznanja došlo pod pritiskom, ali Kosovo je po Ustavu dio Srbije i to niko nije sporio. Zatražimo izbacivanje Kosova iz Ustava Srbije. Ne vidim da je Zajednica problem ako se tretira kao ekskluzivno pitanje i unutrašnji zadatak Kosova, a ne operacionalizacija ideje da Zajednica bude zajedno sa Srbijom jer će nastaviti da insistira na tome da bude u svom entitetu. To je neprihvatljivo za Kosovo”, rekao je on.

Vllasi je naveo da Kosovo treba da insistira da sporazum, zasnovan na evropskom prijedlogu, sadrži tačku koja podrazumijeva da nema prepreka za članstva u međunarodnim organizacijama.

„Ako Srbija potpiše sporazum sa ovom tačkom i pet država koje nisu priznale Kosovo će takođe promjeniti stav. Oni imaju unutrašnje probleme, ali ako Srbija pristane na ovaj sporazum, onda će promjeniti svoj stav i u ovim zemljama jer više neće biti razloga da se ne prizna Kosovo. Priznanja će biti olakšana”, rekao je Vllasi.

Vllasi je rekao da glavni izazov vidi u implementaciji sporazuma. Prema njegovim riječima, čak i ako Srbija prizna Kosovo, insistiraće da ostane arbitar za kosovske Srbe i pokušaće da se miješa. Međutim, prema njegovim riječima, ako se EU i pet nepriznatih država predomisli i Kosovo brzo uđe u EU, "smatraće se da smo ušli u period stabilizacije konačnih odnosa".

“Kada Kosovo i Srbija uđu u Evropsku uniju, to će biti potpuno nova situacija. Dvije države će imati normalne odnose i može se reći da su se odnosi definitivno stabilizovali, mada ne zaboravimo, nikada ni u jednoj varijanti, Srbija neće odustati da se na bilo koji način miješa u unutrašnje stvari Kosova, čak i nelegalnim dozvoljenim metodama”, zaključio je.

Vllasi je naveo da od sastanka u Briselu očekuje da će se oba lidera izjasniti da u principu prihvataju evropski prijedlog.

“Obojica su izjavili da to u principu prihvataju. Vučić ima malo više poteškoća jer je on sam stvarao mišljenje protiv priznanja već 10 godina, dok će Kurtiju biti lakše jer ovaj plan nudi sporazum između dvije države, međudržavni sporazum. Kosovska strana će insistirati da jednog dana dođe do međusobnog priznanja, srpska strana će insistirati da se formira ZSO, a eksplicitno priznanje će biti odbijeno od srpske strane”, dodao je Vllasi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore