Ministarka inostranih poslova

Ministarka inostranih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz rekla je u intervjuu za "Izrael Hajom" da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više puta "pretio ratom Kosovu" i da je jedini razlog zbog čega do sukoba nije došlo "uuzdržanost" Kosova i prisustvo američkih trupa na Kosovu.

"Samo u protekle dvije godine predsjednik Srbije Vučić je nekoliko puta zapretio Kosovu ratom, čak i raspoređivanjem trupa na našoj granici, slanjem ratnih aviona, posetom ruskog ambasadora tm trupama, uključivanjem ruske vojske u srpsko ministarstvo odbrane, povećanjem vojnih kapaciteta i zajedničkim vježbama sa ruskom vosjkom. Nedavno smo otkrili Vagnerove plaćenike na našoj granici i šverc oružja na Kosovo. Druge tajne akcije Rusije i Srbije se odvijaju u drugim zemljama u regionu", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Gërvalla-Schwarz je dodala da je Kosovo pokazala uzdržanost u tim slučajevima i dodala da je moglo da dođe do sukoba.

"Sam razlog što se ovaj agresivni pristup ne pretvara u otvoreni sukob je uzdržanost naše vlade i prisustvo američkih trupa na Kosovu. Tek nedavno su SAD uputile oštro upozorenje Vučiću, koji želi da rasporedi srpske trupe na Kosovu, vojske koja je bila odgovorna za najgore zločine i proterivanje skoro polovine našeg stanovništva i koja se nikada neće vratiti na Kosovo. Kosovo je, kao i Izrael, naviklo na stalne prijetnje. Mi smo dio Zapada, dok je Srbija punomoćnik Putina", smatra Gërvalla-Schwarz.

Ona je podsjetila da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, nakon što je otpoćeo rat u Ukrajini.

"U oktobru 2022. Srbija je potpisala sporazum sa Rusijom da uradi upravo ono što je odbila u pogledu EU – potpisala je usklađivanje svoje spoljne politike sa Putinom. Ona je zastupnik Rusije, ne samo u regionu, već predstavlja i pretnju svima. Srbija se bavi trgovinom oružjem, finansiranjem i švercom u korist ruskog rata i na taj način doprinosi ubijanju nevine djece i porodica u Ukrajini. Mi na Zapadu moramo da preduzmemo odlučnije akcije da signaliziramo Srbiji da svrstavanje uz Rusiju nije budućnost, ako želi da zadrži veze sa Zapadom, a ne da se pretvori u protivnika Zapada", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Upitana da li se plaši da bi ukrajinski sukob mogao da se proširi i na druga područja pa i Balkan, Gërvalla-Schwarz je odgovorila  potvrdno.

"Sve zemlje koje se oslanjaju na svoje međunarodno prznate granice moraju veoma ozbiljno da shvate pretnju međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima. Ako bi Rusija i Srbija uspjele, mnoge zemlje bi bile u problemu. Dakle, Kosovo stoji uz Ukrajinu, podržava Ukrajinu i želi da Ukrajina pobjedi, a Rusija da izgubi ovaj rat. Izrael, Kosovo i druge zemlje, male i velike, trebalo bi da ulože velika sredstva u odbranu tog poretka zasnovanog na pravilima. Ako ne uspemo da odbranimo svoj mirni svjetski poredak, možda ćemo svi ponovo završiti u ratu, ali ovog puta na potpuno drugačijem, globalnom nivou", rekla je ona.

Upitana kada će Kosova da imenuje svoog ambasadora u Izraelu, na šta se obavezalo Vašingtonskim sporazumom iz 2020. godine, Gërvalla-Schwarz je odgovorila kako će se to desiti najvjerovatnije u prvoj polovini ove godine.

"Konačna odluka ne zavisi toliko od naših bilateralnih odnosa, već od dugotrajnog restrukturiranja naše diplomatske službe kako bi ona bila znatno efikasnija", rekla je Gërvalla-Schwarz i ocjenila da su odnosi Kosova i Izraela u uzlaznoj putanji.

Izvor: Kosovo online/Israel Hajom