Poznavalac pitanja Balkana

Profesor Johns Hopkins Univerziteta u SAD Daniel Serwer izjavio je, povodom 15 godina od proglašenja nezavisnosti, da su Kosovu sada potrebne bliske konsultacije sa prijateljima, reciprocitet sa protivnicima, poboljšanje reda i zakona na cijeloj teritoriji i za sve građane.

Serwer je u intervjuu za Gazetu express rekao i da Kosovo za 15 godina vidi kao članicu Ujedinjenih nacija, Evropske unije i NATO-a.

Pošto godinama pratite dešavanja u regionu, posebno na Kosovu, da li današnje Kosovo ispunjava vaša očekivanja koja ste imali 1999. godine, nakon oslobođenja ili čak poslije proglašenja nezavisnosti?

Kosovo je ispunilo neka od mojih očekivanja. To je uglavnom mirna zemlja u kojoj ljudi mogu politički da se organizuju, slobodno govore, zarađuju za život i ispoljavaju svoju vjeru. Ali, u isto vrijeme, dio građana, posebno na sjeveru, nije prihvatio autoritet vlade na Kosovu. Još uvijek ima mnogo korupcije i malo posvećenosti zakonu i redu. Međunarodno priznanje i članstvo u UN i dalje nedostaje.

U svim ovim godinama nezavisnosti, možete li izdvojiti dva momenta, jedan kada je Kosovo djelovalo strateški dobro i drugi kada je Kosovo duboko izgubilo pravac?

Neredi u martu 2004. su svakako bili trenutak u kojem je Kosovo izgubilo pravac. Pomenuo bih proglašenje nezavisnosti iz februara 2008. godine, u potpunosti koordinisano sa SAD i većinom članica EU, kao i sa većinom susjeda Kosova, kao mudro i strateško. Danas bi stvari bile mnogo gore da Kosovo tada nije reagovalo.

Na raskrsnici na kojoj se danas nalazi Kosovo, šta predlažete, kojim putem da se ide da se ne bi uništilo ono što je godinama građeno?

Bliske konsultacije sa prijateljima, reciprocitet sa protivnicima, kontinuirano poboljšanje reda i zakona na cijeloj nezavisnoj teritoriji i za sve građane.

Da li Kosovo još mora da se žrtvuje da bi završilo proces normalizacije sa Srbijom?

Zavisi od toga koje su žrtve i šta dobijate zauzvrat.

Imate li hrabrosti da nam date prognozu gdje ćete vidjeti Kosovo za 15 godina?

Da, cilj Kosova bi trebalo da bude da za 15 godina bude član NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija. To se neće dogoditi, ako ne pokušate.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express