Premijer KOsova

Premijer Albin Kurti rekao je u intervjuu za Deutshe welle da bi "u središtu konačnog sporazuma Kosova i Srbije trebalo da bude međusobno priznanje", jer po njemu, normalizacije odnosa bez priznanja ne može biti, prenosi Reporteri.

"Ne kažem da je međusobno priznanje jedino što treba da bude uključeno u sporazum, ali ono treba da bude u centru. Ne može biti normalizacije bez priznanja, a moramo se pozabaviti i pitanjem manjina”, rekao je Kurti.

On je u vezi sa Zajednicom srpskih opština naveo da je sporazum iz aprila 2013. godine prekršio predsjednik Srbije, kada je prošle godine poslao pisma Grčkoj, Španiji, Kipru, Rumuniji i Slovačkoj u kojima ih je zamolio da ne prihvate zahtjev Kosova za članstvo u EU.

"Udruživanje opština sa srpskom većinom je sporazum iz aprila 2013. godine, koji je predsjednik Srbije prekršio 10. decembra prošle godine, gdje je poslao pisma Španiji, Kipru, Slovačkoj, Rumuniji i Grčkoj sa zahtjevom da se aplikacija Kosova za članstvo u EU ne prihvati, čime je prekršen sporazum“, istakao je Kurti.

Kurti je rekao da ne može postojati etnička zajednica i da ovaj zahtjev potiče od Srbije, a ne Srba sa Kosova.

Kada je riječ o tome da li će biti konačnog sporazuma Kosova i Srbije i kada će se to dogoditi, premijer Kurti je rekao da tako nešto zavisi od međunarodnog pritiska na Beograd.

"To mnogo zavisi od pritiska međunarodnih faktora na Beograd, koji se ne ograđuje ni od Miloševića u prošlosti, ni od Putina u sadašnjosti", smatra Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri