Potpredsjednik SDP-a

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Qendron Kastrati rekao je da premijer Albin Kurti ne razmišlja o budućim generacijama i njihovom dobru, već samo o glasovima na sljedećim izborima, prenela je Koha.

Kastrati je ocjenio da je "glavni interes i Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izborni uspjeh, što predstavlja rizik da će sukob držati otvorenim".

Naveo je da je jedina dosljednost Kurtija u procesu dijaloga to što je stalno menjao svoje stavove.

"Ne zaboravimo da su u početku postojala četiri uslova da se sedne za sto sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da se nastavi dijalog, a u međuvremenu se pokazalo da nije jasno gde bi se pronašlo mirno rješenje“, naveo je Kastrati.

Dodao je i da su bivši predsjednici Amerike i kancelarka Njemačke tražili da se dijalog završi priznanjem, a došlo je do plana u kojem se vidi da će se pregovori nastaviti, kao i da 'de jure' priznanja Kosova neće biti.

Rekao je i da je u tački 10 Evropskog plana navedeno da će se poštovati svi potpisani sporazumi, što znači i onaj o Zajednici srpskih opština, sa više autonomije.

"To znači da je ZSO više od udruženja, da idemo ka autonomiji, i da ćemo kao društvo imati drugačiju državnu regulativu, a ne unitarnog karaktera, kao što je sada, već dva nivoa", rekao je Kastrati i dodao da bi to izazvalo kontinuirane probleme u funkcionisanju Kosova.

Optužio je vladu i za nedostatak transparentnosti u procesu dijaloga i kad je riječ o evropskom planu, dodajući da je Srbija objavila veći dio plana, nego Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore