Lider LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku kritikovao je premijera Albina Kurtija za netransparentnost u vezi dijaloga sa Srbijom, te ocjenio da nije ostvario nijedan od svojih ciljeva.

Abdixhiku je ukazao da je nedostatak redovnih izvještaja prije odlaska u Brisel i poslije tamošnjih rundi dijaloga postao ne samo praksa, već i odbacivanje najviše institucije u zemlji.

Naglasio je, iako postoji odluka, Kurti je tek prvi i jedini put za dvije godine na vlasti došao u skupštinu da izvesti o dijalogu.

Abdixhiku je rekao da niko nikada nije pokazao takvu netransparentnost.

On je dodao da Kurti mora da prizna da pred sobom ima sporazum ratifikovan u skupštini Kosova 2013. godine.

"Postoje dva načina - da se poništi ovaj međunarodni sporazum i da se sprovede prema odluci Ustavnog suda", rekao je Abdixhiku.

Prema njegovim riječima, iz današnje perspektive se vidi da Kurti nije ostvario nijedan svoj cilj.

„Nula kredibiliteta. Zvanični stavovi Kosova su narušeni u procesu dijaloga. U temi dijaloga kada govorimo o zvaničnim stavovima, sjetimo se dva važna stava. Prvi je vladajući program, drugi je dokument na jednoj stranici dostavljen u avgustu prošle godine. Platforma je predstavljena Vučiću u Briselu, a zatim i Vladi Kosova. Kurti u programu vlade govori o postizanju konačnog sporazuma koji podrazumeva međusobno priznanje sa Srbijom, priznanje pet zemalja EU i članstvo u UN. U ovom dokumentu Kurti govori i o bliskoj saradnji sa opozicijom i međunarodnim saveznicima. U sadržaju drugog dokumenta, pozicija premijera i Kosova je koncentrisana u šest poglavlja“, rekao je on.

Abdixhiku je kazao da nijedan od elemenata nije uključen u dijalog o kojem Kurti pregovara.

Rekao je da Kurti učestvuje u dijalogu koji nema kao ključnu takčku priznanje.

Prema njegovim riječima, dijalog se pretvorio u unutarstranačku bitku u zemlji.

„Stiče se utisak da je partijska bitka u zemlji važnija od bitke sa Srbijom. Zbog Kurtijeve populističke politike, izgubili smo istorijsku priliku i pažnju za Kosovo, kada je počeo rat u Ukrajini. Kao rezultat nedostatka koordinacije, imamo manji suverenitet u djelu Kosova. Kurtijevi rokovi su poništeni za jedno veče u Briselu. Sada imamo novu međunarodnu poziciju, usmerenu ka miru. Ne samo da nije ispunio nijedno obećanje, već je sada zemlju doveo u težak položaj, sa lošim odnosima sa saveznicima. Premijer je danas bio veoma nejasan i kontroverzan“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kurti je rekao da je prihvatio dokument "uzmi ili ostavi" kao dobru osnovu za nastavak dijaloga.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri