Fokus

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri smatra da pored dijaloga Kosova i Srbije u fokusu vlade treba da budu i ekonomska, i socijalna pitanja, s obzirom na to da sve više mladih napušta Kosovo i odlazi u inostranstvo.

Tahiri je najavio da će ove sedmice Skupština Kosova održati još dvije sednice, jednu redovnu i jednu svečanu povodom godišnjice nezavisnosti, prenosi Ekonomia Online.

Tahiri je, nakon sastanka Predsjedništva Skupštine, izrazio zabrinutost zbog bjekstva mladih sa Kosova, u kom slučaju je rekao da Skupština i Vlada treba da se fokusiraju na ovaj problem, a ne samo na pitanje dijaloga.

"Skupština Kosova treba da podigne svoju dinamiku, uključujući socijalnu i ekonomsku situaciju u zemlji. Kosovo se prazni, a Vlada se fokusira na dijalog. Dvije godine postoje samo te riječi“, rekao je on.

Što se tiče Biroa za konfiskaciju imovine, Tahiri je rekao da je to samo izborna politička tačka koja neće imati efekta.

"Zakon o birou imao je ozbiljnih problema. AAK i svako ko ima neopravdanu imovinu mora da je opravda. Samoopredjeljenje koristi biro, to je izborna politička tačka koja neće ni imati efekta”, rekao je on.

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline