Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi ocjenio je da je premijer Kosova Albin Kurti dobro učinio što je smislio šest uslova za osnivanje ZSO i oslobodio se retorike koja blokira proces dijaloga, prenosi Gazeta express.

Maliqi je u intervjuu za taj portal dodao je da je iznošenje uslova tipična politika Albina Kurtija, način na koji on pregovara sa stranim posrednicima, pošto svoj politički profil kreirao sloganima o samostalnosti, a ne o dijalogu.

Maliqi kaže da su Kurtijevi uslovi za foormiranje ZSO u skladu sa međunarodnim zahtevima, ali upozorava da bi neke tačke mogle da dovedu do neuspjeha kosovsko-srpskog sporazuma i da je "lopta već poslata u dvorište Beograda".

Za najsporniju od šest tačaka, osnivanje ZSO nakon međusobnog priznanja, Maliqi kaže da Kurti može s njom da se preigra, jer to nije predviđeno francusko-njemačkim planom.

"Dobro je što Kurti insistira na tom uslovu, iako samo 'provocira' Vučića, koji je uslove nazvao 'bajkom', ali neka on bude taj koji odbacuje ZSO koja afirmiše kosovsku demokratiju, a ne da Kurti i Kosovo ostanu bez ičega", rekao je Maliqi.

Maliqi snažno preporuluje da se Kosovo politički uskladi sa SAD u pregovorima.

"U pregovorima u Rambujeu i u Beču, kosovske delegacije su blisko koordinirale sa SAD i evropskim silama, iako ponude nisu bile povoljne, ali smo imali koristi, jer ih je Srbija odbila", rekao je Maliqi.

On smatra da bi kosovska javnost trebalo da ispravnije sagleda ulogu SAD i EU u svijetu i da iskoristi zamah stvoren stavljanjem na sto francusko-njemačkog plana.

"Poenta je da ni SAD ni EU u današnjim okolnostima ne mogu garantovati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, što je preduslov za zahtjev reciprociteta i međusobnog priznavanja. Članstvo u UN, čak i da Srbija prizna Kosovo, nije relano sve dok Rusija i Kina mogu da ga spreče zbog svojih, a ne zbog interesa Srbije", kaže Maliqi.

Maliqi smatra da Kosovo treba da ima mudriji pristup prema drugim svjetskim velesilama i da ne pokazuje bahatost prema njima.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express