Nije dovoljno

Građani izražavaju nezadovoljstvo vrijednošću platnog koeficijenta. Prema njihovim riječima, vrijednost od 105 eura nije dovoljna s obzirom na inflaciju koja je pogodila zemlju. Prema njihovim rečima, Vlada Kosova nije uradila ono što je trebalo, s obzirom na povećanje cijena na tržištu.

Fatmir Murati, invalidski penzioner, po pitanju koeficijenta kaže da bi vrijednost koeficijenta trebala biti veća.

“Ne čini mi se to dobro, nisu uradili nešto što je trebalo, u poređenju sa poskupljenjem, u odnosu na inflaciju, u odnosu na sve... Zdravstveni sistem je katastrofa. Medicinske sestre i doktori koji rade operacije, recimo medicinska sestra, ostaje po osam sati, sa bolesnicima mora da radi sa svim bolesnicima, a onda je plata 300-500 eura, to je strašno”, kaže Murati.

Veću vrijednost koeficijenta govori da i očekivao i Ibrahim Rexhepi. Prema njegovim riječima, 105 eura je premalo.

„Da, čekali smo da bude veći (vrijednost koeficijenta)... Neki drugi koji su bili ranije, bili su toliko dobri da radnikcima nisu povećavali plate, već su ih povećavali samo sebi... Što se privatnog sektora tiče... oni su katastrofa, jer im daš koliko hoćeš, nema definicije, daju ti platu koliko hoće, kažu 'to je to ako hoćeš da radiš, ako ne želiš da idi“, kaže Rexhepi.

Koeficijent od 105 eura bivši učitelj Muhamed Raqi naziva depresivnim. Između ostalog, govori i o svom nezadovoljstvu kao penzioneru i ocjeni njegovog rada u vrijeme dok je radio kao prosvjetni radnik.

Prema njegovim riječima, penzija nije dovoljna ni za lijekove.

„Svi građani su rekli šta su htjeli da kažu... Jednom su to dosta odlagali, dugo je trajalo, godinu dana su govorili da mora da naprave koeficijent 120, sad je 105... Očekivao sam bolje, očekivao sam da će sprovesti riječi, da će realizovati riječi, nisu ih realizovali, nije prvi put. Veoma sam razočaran, očekivao sam više od njega. Plate moraju porasti. Radio sam 45 godina u obrazovanju, ali dobijam 100 eura koliko i ovi starci koji uopšte nisu radili”, kaže Raqi.

Čak ni za Sadika Mehmetija vrijednost koeficijenta nije dovoljna. On kaže da se vrijednost koju je očekivao nije ostvarila.

„Plata nije dovoljna, ali ono što imamo je prilika koju imamo... Što se tiče vrijednosti... Mislio sam 110-120, ali nije se desilo, šta je trenutno, moram da se složim. Nema veće mogućnosti, tu je problem, naravno svi želimo više, ali sada i oni moraju računati. Na primjer, ovi sa zapada nam kažu 'vi u Upravi ako radite 8 sati vrijednost rada je dva sata. Dva sata efektivnog rada, izračunajte sada, nismo toliko efikasni. Ako se poveća plata, trebalo bi da ima efekta i na rad”, naglašava Mehmeti.

Vlada Kosova objavila je u srijedu vrijednost platnog koeficijenta koji će za 2023. iznositi 105 eura, dok se ne najavljuje da će isti biti promjenjen na 110 eura 2024. godine.