Bivši pripadnik OVK

Četrdesetosmogodišnji muškarac upucan je sinoć u svom automobilu u Kačaniku, kada je na njega još uvijek nepoznato lice ispalilo salvu metaka, saopštila je jutros Policija Kosova. Mediji večeras javljaju da je ubijeni muškarac Nusret Cena, nekadašnji pripadnik "OVK" i osumnjičeni u slučaju "Sekiraqa" 2007. godine.

Sinoć, nešto prije ponoći na magistralnom putu Uroševac – Kačanik na automobil u kom se nalazio Cena ispaljena je salva metaka i on je tom prilikom ubijen.

Uviđajem koji je potom izvršila policija, kako navode, dovelo je do sumnje da je, za sada još uvijek nepoznato lice ispalilo salvu metaka na ovo vozilo, a zatim se udaljilo sa lica mjesta u nepoznatom pravcu.

Osim toga, policija sumnja i da je osumnjičeni potom zapalio vozilo iz kojeg je pucano, a koje je pronađeno nedaleko od mjesta incidenta.

Portal Kallxo večeras je javio, pozivajući se na saznanja iz Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, da je zapaljeni automobil marke Mercedes, te da je na njemu pronađena registarska tablica za koju se vjeruje da zapravo pripada drugom automobilu.

"Uspeli smo da shvatimo da su registarske tablice pripadale drugom automobilu, pa sumnjamo da su ili ukradene ili stare. Dakle, ove tablice su sa drugog automobila stavljene na zapaljeni automobil“, kazao je glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu Shukri Jashari za Kallxo.

Ime Nusreta Cene spominjalo se u slučaju "korupcija u EULEX-u", kada su se pojavili navodi da su zvaničnici ove misije podmićivani kako bi zaustavili postupke protiv lica na Kosovu optuženih za zločine i kriminal.

Jedan od tih slučajeva bio je "bomba kod lokala Sekiraqa“, za koji je Cena bio optužen. On je, međutim, optužbe oslobođen 2013. godine.

U tom periodu kosovski mediji izvještavali su da je sudija Francesko Flori navodno uzeo mito od 360.000 eura kako bi se Cena oslobodio, što je sudija potom demantovao. I nekadašnja tužiteljka EULEX-a Maria Bamieh optuživana je za prikrivanje dokaza u ovom slučaju.

U eksploziji koja se dogodila 27. septembra 2007, u kafiću "Sekiraqa“ u naselju Dardanija u Prištini, poginulo je dvoje ljudi a 11-oro ranjeno.

Cena je bio i jedan od trojice osumnjičenih za trostruko ubistvo u selu Sopotnica, u blizini Kačanika 2007. I ovih optužbi je oslobođen.

Za ovo ubistvo osuđen je Besnik Hasani, a njegov brat 2014. godine kazao je da je takođe sudiji Francesku Floriju, posredno dao 270,000 eura, za oslobađanje svog brata, ali je umjesto njega oslobođen Cena.

"Moj brat je osuđen samo zato što nas je izdao Nusret Cena, kome sam ja vjerovao i dao mu pare koje sam sakupio da preda sudiji Floriju kako bi moj brat bio oslobođen", rekao je tada Hasani za RTK.