Usvojena odluka

Centralna izborna komisija usvojila je odluku o dodjeli fonda za podršku političkim subjektima za 2023. godinu, po kojoj je za 15 političkih partija koje su u Skupštini Kosova opredjeljeno 4,2 miliona eura.

Na sastanku CIK-a bilo je riječi o pripremama za izbore u opštinama na sjeveru Kosova i opštinskih zvaničnika u ostavci u tim opštinama, prenosi Koha ditore.

Na osnovu podataka CIK-a, Pokret Samoopredjeljenje, koji ima najveći broj poslanika, dobija više od dva miliona eura iz  fonda za podršku političkih partija u Skupštini Kosova.

Zatim, PDK dobija 665.000 eura, LDK 525.000 eura i AAK 280.000 eura, dok je od poslanika nevećinskih zajednica najviše sredstava namjenjeno Srpskoj listi - 315.000 eura.

Besnik Buzhala iz Kancelarije za registraciju i sertifikaciju i finansijsku kontrolu političkih subjekata u CIK-u rekao je da je iznos koji će ove godine biti ponuđen za 15 političkih subjekata koji su zastupljeni u Skupštini Kosova 4,2 miliona eura.

Član CIK-a iz PDK-a Ilir Gashi rekao je da nijedan cent ne može pripasti političkom subjektu ili kandidatu, ako to nije utvrđeno važećim zakonima ili bilo kojom odlukom suda.

"Ni jedan cent ne može da pripadne političkom subjektu ili kandidatu ako to nije utvrđeno važećim zakonima ili bilo kojom odlukom suda“, poručio je on.

Sami Hamiti iz LDK-a je rekao da je odluka doneta i da je kao takvu treba izglasati, te da je zakonom određeno da svaki politički subjekat koji učestvuje u Skupštini dobija finansije, što je, ocjenjuje, u redu.

Na sastanku je Ibrahim Selmanaj, član CIK-a iz redova AAK-a, pitao da li su članovi predvideli otvaranje konkursa za opštinske zvaničnike u četiri sjeverne opštine, gdje su ovi zvaničnici podneli ostavke.

"Planom koji je predviđen za izbore na sjeveru Kosova, jeste li predvideli i brzu kampanju jer imamo ostavke opštinskih funkcionera i mislim da nam treba malo više efikasnosti oko ovog pitanja od same činjenice da se izbori moraju održati. Takođe, potrebni su nam ljudi koji su bili odgovorni za ovu oblast. Imate li plan, možemo li uspjeti ili ne“, rekao je on.

Izvršni direktor Sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj rekao je da se priprema plan rješavanja tog pitanja, gdje će prioritet imati izbor četiri opštinska zvaničnika.

"Sekretarijat priprema plan prijema, gdje će biti mesta za četiri službenika i daćemo im prioritet jer će izbori biti organizovani 23. aprila. U okviru priprema postoji nekoliko oblasti koje sekretarijat ima, a fokus je na za organizaciji izbora. Ono što je važno je izrada operativnog plana, potom i izrada svih procedura za pripremu izbora, bilo za snabdjevanje ili usluge“, naveo je Ahmetaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore