Poslanica LDK

Od Vlade Kosova se traži da predloži alternative za osnivanje Zajednice srpskih opština, dok Sjedinjene Američke Države garantuju da će ona biti u skladu sa Ustavom Kosova, prenosi Koha.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi navodi da su nakon posjete višeg savjetnika američkog State departmenta Dereka Cholleta date garancije za ZSO, dodajući da premijer Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani treba da saslušaju njegove zahtjeve.

„Sjedinjene Američke Države garantuju formiranje ZSO u skladu sa Ustavom Kosova, a ovaj zahtjev moraju čuti premijer i predsjednica Kosova“, kaže Krasniqi.

Član Grupe za pravne i političke studije Arberesha Loxha ističe da je Kosovo izloženo eksplicitnom pritisku od strane svih strateških partnera po pitanju ZSO.

Loxha dodaje da se o ZSO ne treba govoriti kao o posebnoj temi, već samo u okviru konačnog dogovora.

„Na Kosovo se već vrši pritisak od strane svih strateških partnera da formira ZSO. Ali pozitivna stvar u poruci Cholleta je da ona treba da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova. Vlada Kosova treba da bude veoma oprezna ako želi da raspravlja i stavlja pitanje ZSO na dnevni red u dijalogu. Prvo što tražimo od Vlade Kosova je da ne dozvoli da se o ZSO raspravlja kao o posebnoj temi, već samo u okviru konačnog sporazuma. Druga stvar je da se uzme u obzir da sve što se iznosi protiv ZSO mora biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i naravno uključivanje najvažnijih aktera u bilo koji nacrt ili predlog koji će Kosovo uputiti Briselu“, istakla je Loxha.

Analitičar Gazmir Raci izjavio je da bi strane u dijalogu prvo trebalo da insistiraju na francusko-njemačkom planu, a zatim da pređu na druge sporazume, uključujući i ZSO:

„U posljednjem sporazumu o registarskim tablicama prošle godine u Briselu, strane su se dogovorile da će se pored razgovora o francusko-njemačkom planu obavezati i na finalizaciju svih obaveza iz prethodnog dijaloga. Dakle, proizilazi da će i ZSO biti tema razgovora za stolom, ali naravno ima još pet sporazuma koje Srbija još uvijek nije sprovela, među njima je sporazum o registarskim tablicama, sporazum o energetici, sporazum o graničnim prijelazima, sporazumom o priznavanju diploma i sporazum koji je veoma važan, a o kome se malo govori, vraćanje katastarskih spisa koje je u ratu pokrala srpska vojska“, naglasio je Raci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore