Mišljenje analitičara

Profesor diplomatije na Univerzitetu u Parizu Valon Murtezaj ocjenio je da je za Kosovo veoma važno da zna svoje prioritete i koje su crvene linije koje određuju očuvanje ustavnosti, prenosi RTK.

Murtezaj je istakao da Kosovo mora da se obaveže na konačan sporazum.

"Sva dilema i često problematična pitanja, kao što je pitanje ZSO, moraju biti razmatrana u okviru konačnog sporazuma. Nije dobro, ni kao strategija ni kao pregovaračka taktika, da se o manjim temama posebno razgovara, jer se tada povećava rizik i opasnost od ustupaka. Dakle, s obzirom na to da proces dijaloga traje već 11 godina otkako je počeo, sada je vrijeme da se postigne konačan dogovor, koji bi pomogao Kosovu i Srbiji u procesu evropskih integracija", rekao je Murtezaj.

Međutim, analitičar Artan Muhaxhiri je naglasio da su zahtjevi Amerikanaca već postali jasni po pitanju ZSO.

"Američki zahtjevi su direktni, plodnije zalaganje Kosova za formiranje ZSO, za izradu statuta i za početak konkretnih koraka ka njenoj realizaciji. S druge strane, to je glavna tema crvenih linija za konačni sporazum, stubovi ovog sporazuma, odnosno dogovor o tome dokle Kosovo može da ide u ovom sporu", rekao je Muhaxhiri.

Ekspert za politička pitanja Blerim Burjani ističe da Srbija neće prihvatiti konačan sporazum, a da se ne riješi pitanje ZSO.

"Za nas bi bilo mnogo prihvatljivije da se bavimo samo konačnim rješenjem, odnosno francusko-njemačkim planom, gdje bi u okviru takvog plana moglo da postoji nešto slično kao zajednica opština, ali nikako kao zajednica etničkih opština, jer je to u suprotnosti sa Ustavom Kosova i Poveljom o lokalnoj samoupravi Savjeta Evrope. Ali normalno je da Srbiji odgovara samo da se o ZSO razgovara u ovom periodu", rekao je Burjani.

Izvor: Kosovo Online/RTK1