Analiza

Zapad ne može da dozvoli da pitanje Kosova ostane nedovršeno i potrebna je neprekidna zapadna diplomatija kako bi se sprečio još jedan rat u regionu, piše danas u analizi američki Bloomberg, a prenosi Koha.

Kako se navodi u analizi urednika Bloomberga, dvije decenije otkako je NATO intervenisao kako bi, kako navode "zaustavio etničko čišćenje na Kosovu”, region Balkana ponovo je u opasnosti, a nedavna eskalacija tenzija na sjeveru Kosova povećala je izglede za obnavljanje sukoba, koji bi mogli da ugroze 3.700 NATO vojnika stacioniranih na Kosovu.

“S obzirom da su zapadne vlade fokusirane na Ukrajinu, dugotrajni spor između Kosova i Srbije može da izgleda kao smetnja, ali ignorisanje problema bi bila greška. SAD i Evropa bi trebalo da izvrše veći pritisak na obe strane da se vrate za pregovarački sto i izbegnu još jedan balkanski rat”, navodi se u analizi.

Kada je riječ o sporazumu o Zajednici srpskih opština, iz 2013. godine, Bloomberg piše da se premijer Kosova Albin Kurti protivi pružanju ustupaka, dok Vlada Srbije “uskraćuje pravo Kosova na postojanje”.

Dodaje se da su se tenzije pojačale tokom jeseni prošle godine, kada je Vlada Kosova odlučila da primjeni odluku o zabrani registarskih tablica koje izdaje Srbija, nakon čega su lokalni Srbi blokirali puteve na sjeveru, a zatim i u decembru, kada je uhapšen bivši srpski policajac Dejan Pantić, pod sumnjom da je napao Policiju Kosova i Opštinsku izbornu komisiju, uoči planiranih izbora.

“Bloomberg” navodi i da je EU postavila rok Kosovu i Srbiji da postignu dogovor o normalizaciji odnosa do marta, uz konstataciju da “iako se čini da su izgledi za uspjeh slabi, alternativa je gora“, jer bi neuspjeli pregovori podstakli dalje tenzije.

“Evropa ne može sebi da dozvoli još jedan rat. Zato je potrebno pojačano angažovanje u regionu i podrška svim stranama u nastavku dijaloga. Zapadne diplomate treba da izvrše pritisak na Kurtija da obustavi politiku koju srpska manjina na Kosovu smatra provokacijom, a Srbi da prestanu sa napadima na policiju i vladine zvaničnike”, stoji u analizi.

Navodi se i da bi EU trebalo da obustavi proces pristupanja Srbije Uniji, dok se Beograd ne obaveže na rok za priznavanje suvereniteta Kosova.

“Sa svoje strane, SAD bi trebalo da jasno stave do znanja kosovskim liderima da spremnost NATO da zadrži snage na terenu nije neograničena”, dodaje se.

"Bloomberg" u analizi konstatuje i da su balkanske države decenijama zaglavljene u “izbjegavanju istorije podjela i sukoba”.

„Potrebna je neprekidna zapadna diplomatija kako bi se izbegao još jedan rat u regionu i počela da se gradi budućnost sa više nade za građane”, zaključuje se u analizi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore