Ljudska prava

Tenzije na sjeveru Kosova, prijetnje i zastrašivanje novinara, ubistva žena od strane njihovih muževa i diskriminacija LGBT zajednice neke su od tema koje organizacija "Human rights watch" (HRW) spominje u izvještaju o Kosovu za 2022. godinu, prenosi Reporteri.

U izvještaju Human rights watch-a govori se o stanju ljudskih prava 2022. godine u 100 zemalja svijeta.

Što se tiče Kosova, izvještaj se bavi i pitanjem zastrašivanja i napada na novinare i kako je rečeno, slabe reakcije državnih organa.

Kako se navodi u izvještaju, Udruženje novinara Kosova je u periodu od januara do avgusta 2022. godine zabilježilo 22 slučaja napada, četiri više nego 2021. godine.

“Organizacija je je izvjestila da se u većini slučajeva novinari suočavaju s uznemiravanjem, prijetnjama i zastrašivanjem na društvenim mrežama”, navodi se u izvještaju HRW.

Između ostalog se pominje i način obraćanja novinarima supruga predsjednice Kosova Prindona Sadriua, koji je inače visoki zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore Kosova, kao i šefa kabineta premijera Kosova Luana Dalipija.

U februaru je Sadriu na Facebooku novinare i medije na Kosovu označio kao "udruženi zločinački poduhvat". Dok je u martu šef kabineta premijera Albina Kurtija, Luan Dalipi, u objavi na Facebooku povezao kosovske medije sa "kriminalnim poslovima" i pozvao građane da ih bojkotuju.

"Takve izjave rizikuju potkopavanje povjerenja javnosti u medije i stvaranje neprijateljskog okruženja za novinare", rekla je agencija HRW.

U izvještaju se pominje i 310 deportovanja na Kosovo, većinom iz Njemačke, među kojima je bilo 38 djece, šest Roma, 13 Aškalija i drugih etničkih grupa.

Izvještaj HRW se takođe fokusira i na nasilje nad ženama na Kosovu, pominjući slučaj silovanja 11-godišnje djevojčice u Prištini od strane pet muškaraca, kao i na brojna ubistva žena od strane njihovih muževa.

"Žrtve porodičnog nasilja i dalje se suočavaju sa preprekama za zaštitu, uključujući neka krivična gonjenja i propust sudija da izdaju zabranu prilaska nasilnicima, kao i smanjene kazne u slučajevima ubistava žena od strane njihovih muževa, navodi Mreža žena Kosova", navodi se u izvještaju.

Human rights watch takođe izvještava i o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, i ukazuje da je Centar za ravnopravnost i slobodu homoseksualne zajednice (LGBT+) na Kosovu registrovao pet slučajeva prijetnji i napada na zajednicu, od kojih su četiri povezana sa nasiljem članova porodice ili partnera prema transrodnim osobama.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri