Bol, suze i protesti

Bol, suze i protesti obilježili su 2022. godinu tragičnim događajima koji su šokirali građane Kosova, a kojih nije bilo malo.

Ali neki od njih bili su teški udarci za sve. Slučaj silovanja 11-godišnjakinje doveo je do organizacije protesta na kojima je bio velik broj onih koji traže pravdu za slučaj, a zatražena je i smjena glavnog prištinskog tužioca Kujtima Munishija, piše Reporteri.net.

Djevojčicu (11) sumnjiči se da je u dva različita razdoblja silovalo 13 osoba, koje su sada uhapšene, a neke od njih su maloljetne, ali su još u pritvoru.

Na prvom ročištu održanom 22. decembra za dvojicu od njih, Ekrema Rexhepija i Shkëlqima Kamberija, koji se nisu izjasnili krivima jer je na ročištu bio uključen i jedan od maloljetnika, a sudija je zatražio da se ročište održi iza zatvorenih vrata, a onda odgođeno za drugi dan, jer je rečeno da se poprave neke nejasnoće.

Drugi podjednako ozbiljan slučaj je ubistvo žene iz Prištine u ranim jutarnjim satima od strane njenog supruga.

Ženu koja je također bila profesorica u jednoj od škola u Prištini nasmrt je sjekirom ubio suprug, koji se potom predao policiji, a još je u pritvoru.

Jedna trudnica je preminula u dvorištu Kliničkog centra, nekoliko dana nakon što je rodila bebu.

Dok je s jednom od žena koja je ležala u njezinoj sobi otišla u dvorište ginekologije, 35-godišnjakinju je u večernjim satima ubio njezin suprug, koji je također otišao s mjesta događaja, piše Reporteri.

Zbog navedenog slučaja organiziran je i protest u Prištini, dok je nakon mobilizacije policije, nakon gotovo dva dana, u svojoj kući pronađen počinitelj zločina, koji je život okončao samoubistvom.

Ono što je šokiralo javnost je premlaćivanje starije žene u Domu za stare "Orenda" u Peći od strane tamošnjih medicinskih sestara.

Snimku je prva na Facebooku objavila glumica Kaltrina Zeneli, a ubrzo su uhapšeni i određen im je jednomjesečni pritvor.

Svi stariji ljudi koji su bili tamo napustili su "Orendu" vrlo brzo, jer im je oduzeta i dozvola. Starija žrtva sklonila se kod porodice, dok su mjesec dana kasnije uhapšene medicinske sestre puštene.

No, vrlo brzo dogodio se sljedeći skandal u Peći, gdje je mrtva beba ubačena u mašinu za pranje rublja ona odjeljenju ginekologije Opšte bolnice u Peći.

Povodom ovog tragičnog slučaja u Peći bilo je i otkaza, počevši od tehničkih radnika do šefa i glavne medicinske sestre ginekologije.

I dok je i dalje aktuelan slučaj ubistva Marigone Krasniqi, gdje je u avgustu ove godine podignuta optužnica protiv osumnjičenih Dardana Krivaqe i Arbëra Sejdiua, a jučer je održano i saslušanje jednog od svjedoka slučaja, koji je rekao da ga je osumnjičeni Krivaqa tražio da vrati kamere unatrag 5-6 dana, jer se bavio tim poslom, ali kako je rekao na sudu, nije vidio ništa sumnjivo, čak i zato što mu je, prema njegovim riječima, Dardan Krivaqa rekao da je u kuću ušao član porodice.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net