Misija Evropske unije

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu Eulex, saopštila je da oni nemaju ni mandat ni mogućnost da fizički uklone barikade na sjeveru Kosova, prenosi Klan Kosova.

Eulex je naveo da su sve barikade nelegalne i da ih treba odmah ukloniti, dodajući da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova veoma uznemirujuća i napeta.

"Sve barikade su nelegalne i onemogućavaju slobodu kretanja kao i uživanje drugih osnovnih ljudskih prava. Želimo da ponovimo poruku visokog predstavnika Josepa Borella da barikade nisu prihvatljive i da se moraju odmah ukloniti. Međutim, kao što je naš šef misije pomenuo u nedavnom intervjuu, Eulex nema ni mandat ni mogućnost da fizički ukloni barikade", navodi Eulex.

Eulex ističe da je sada važno da se situacija deeskalira i da se strane uzdrže od provokativnih akcija.

"Ovo je prije svega u korist lokalnog stanovništva čija je bezbjednost zbog trenutne situacije ugrožena. Eulex ostaje na oprezu i pažljivo prati sva dešavanja koja mogu uticati na bezbjednost Kosova, kao i na bezbjednost svih zajednica na Kosovu kroz značajno povećan broj patrola, uključujući pešačke patrole u sjevernoj Mitrovici i u Zvečanu", navodi se u odgovoru Eulexa.
 
Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova