četvrti napad ovog mjeseca

Ekipa novinara televizije Klan Kosova napadnuta je danas u selu Zupče u Zubinom Potoku od strane maskiranih lica, saopštili su Udruženje novinara Kosova i Policija Kosova. Međunarodni predstavnici oglašavaju se sa osudama, dok iz OEBS-a poručuju da je ovo četvrti napad na medijske radnike na sjeveru Kosova od početka mjeseca.

Udruženje novinara Kosova saopštilo je danas da je u selu Zupče napadnuta četvoročlana medijska ekipa Klan Kosova, te da je dvoje povrijeđeno.

Naznačili su da su ekipu činila dva novinara, kamerman i vozač, te da su ih navodno napale maskirane osobe.

"Novinarki Belagoshi i vozaču Sinaniju ukazana je ljekarska pomoć, nakon što su stakla na automobilu razbijena kamenicama i kada su im povređena lica, dok su Demiri i Bejtullahu prošli su bez povreda“, naveli su iz Udruženja.

Poručuju da su napadi koji se dešavaju ozbiljna prijetnja po bezbjednost novinara i da spriječavaju izvještavanje o dešavanjima na sjeveru.

Zatražili su od KFOR-a i EULEX-a da "odigraju dodatnu ulogu“ u garantovanju fizičke bezbjednosti novinara, koji su, kako navode, "i dalje meta napada koje organizuju grupe maskiranih ljudi“.

U međuvremenu se oglasila i Policija Kosova takođe sa navodima da su osumnjičena lica maskirane osobe koje su navodno kamenjem napale medijske radnike i vozilo.

Oni su saopštili da su povređene dvije osobe, te da im je ukazana medicinska pomoć, kao i da je uslijed napada na automobilu pričinjena materijalna šteta.

Ujedno poručuju da sprovode istragu u cilju rasvjetljavanja slučaja.

Nakon oglašavanja Udruženja i Policije Kosova, uslijedile su reakcije međunarodnih misija i ambasadora SAD-a na Kosovu.

Među prvima se oglasio OEBS, navodeći da je ovo četvrti napad na medijske radnike koji izvještavaju o dešavanjima na sjeveru Kosova od početka decembra.

"Ovi napadi su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti", naglasili su iz ove misije i pozvali sve da se uzdrže od akata nasilja.

"Sigurnost i bezbjednost novinara u obavljanju njihovih profesionalnih dužnosti moraju biti garantovani u svakom trenutku“, poručili su.

Najoštriju osudu uputila je i Kancelarije EU na Kosovu.

"Ovaj i prethodni incidenti koji utiču na rad medija su neprihvatljivi“, poručili su.

Iz ove kancelarije naglašavaju da mediji imaju sva prava da izvještavaju, te da sigurnost i bezbjednost novinara ne smiju biti ugroženi.

Osudama se pridružio i američki ambasador u Prištini, Jefef Hovenier.

Kaže da mediji moraju da budu u mogućnosti da rade svoj posao, da im se ne prijeti nasiljem i da se ne zastrašuju.

"Slobodni, nezavisni mediji su temelj demokratije“, poručio je ambasador.

Poziv Policiji Kosova i međunarodnim bezbjednosnim snagama za pružanje bolje zaštite novinarima koji izvještavaju sa sjevera, nedavno je uputila organizacija Reporteri bez granica.

Prema podacima ove organizacije, ne računajući današnji incident, od sredine novembra su na sjeveru Kosova napadnute najmanje četiri medijske ekipe od strane neidentifikovanih osoba.