Direktor Instituta KIPRED

Direktor Instituta KIPRED Lulzim Peci rekao je da ukoliko Vlada Kosova ne pokaže volju za osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom neće biti konačnog dogovora sa Srbijom, prenosi Gazeta Blic.

Peci je to izjavio u emisiji "ResPublika" na TV 1 i dodao da ko misli da se konačan dogovor sa Srbijom može postići bez ZSO ili vara sebe ili vara javno mnjenje.

Peci je dalje rekao da od 2017. do 2020. godine niko nije pominjao ZSO jer je planirano da se uradi nešto drugo, ali kako je rekao, kada je plan teritorijalne razmene propao, onda se pitanje formiranja ZSO ponovo pojavilo.

"Sada smo u toj poziciji da će osnivanje ZSO biti neminovno i neizbježno jer, ako ne pokažu volju da se formira, onda će Kosovo biti proglašeno krivim za bojkot pregovora i posledice po našu zemlju biće velike, dotle da će dovesti do gubljenja međunarodne podrške. Ako nas budu smatrali krivima, onda će se smatrati da je Srbija završila posao sa 35. poglavljem dobiće pravi put ka EU integracijama, a to bi za nas bilo katastrofalno", rekao je on.
 
Izvor: GazetaBlic/Kosovoonline