Novo poglavlje

Premijer Albin Kurti je na sjednici Vlade kazao da je ovo bila izuzetna nedjelja za Kosovo jer su podneli aplikaciju za članstvo u EU, ističući da će članstvo biti ubrzano ukoliko preostalih pet zemalja EU priznaju nezavisnost Kosova, prenosi Koha.

"Ova nedjelja uopšte nije obična. Zapravo, ona je izvanredna, to je nedjelja u kojoj smo imali istorijski dan, 15. decembar, kada smo zvanično predali našu prijavu češkom predsjedavajućem savjetu Evropske unije, za članstvo u EU. Dali smo cilj evropskoj orijentaciji, dali smo odgovor na evropsku perspektivu i dali smo novo poglavlje u odnosima sa Evropskom unijom", rekao je Kurti.

Kurti smatra da bi proces članstva bio ubrzan ukoliko bi preostalih pet zemalja Evropske unije priznale nezavisnost Kosova.

"Razumijemo da će naš integracijski put biti zasnovan na našim zaslugama, ali integracija znači i priznanje, znači i prihvatanje. Pored naše zasluge, priznanje od pet država Evropske unije koje nas nisu priznale svakako bi olakšalo ubrzanje procesa članstva. Dakle, priznanje koje omogućava članstvo i međunarodnu integraciju", naglasio je Kurti.

Kurti je na sjednici govorio i o ukidanju vizne liberalizacije za građane Kosova, dodajući da bi ukidanja viza moglo da počne 1. januara 2024. godine.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline