Procedura

Portparolka češkog predsjedništva Eva Hrnčirova rekla je da će do kraja češkog predsjedavanja EU zemlje članice i institucije EU biti obavještene o zahtjevu Kosova za članstvo. Ona je rekla i da u posljednjim danima predsjedavanja EU neće biti dovoljno vremena za bilo koju drugu proceduru, prenosi Koha.

Hrnčirova je kazala da će države članice biće obavještene 21. decembra na sljedećem sastanku Koreper grupe u Briselu.

"Kosovo je danas našem ministru Beku predalo aplikaciju za EU. Namjeravamo da obavjestimo zemlje članice i institucije EU o vašoj prijavi na sljedećem sastanku Korepera u Briselu", rekla je Hrnčirova.

Kosovo je u četvrtak u Pragu predalo zahtjev za status kandidata u Evropskoj uniji. Aplikaciju su dan ranije potpisali predsjednik Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i predsjednik parlamenta Glauk Konjufca.

Kako se navodi ima još mnogo koraka koje treba preduzeti dok se ne postigne članstvo u EU.

Kada se zemlja prijavi i ispuni uslove za članstvo, ona mora da primjenjuje pravila i propise EU u svim oblastima. Ovi uslovi su poznati kao "Kopenhaški kriterijumi" i uključuju stabilnu demokratiju i vladavinu prava, funkcionalnu tržišnu ekonomiju i prihvatanje svih zakona EU, uključujući euro.

Zemlja koja želi da pristupi EU podnosi zahtjev za članstvo Savjetu, koji traži od Komisije da procjeni sposobnost kandidata da ispuni kriterijume iz Kopenhagena.

Na osnovu mišljenja Komisije, Savjet potom odlučuje o mandatu pregovora. Zatim se formalno otvaraju pregovori od subjekta do predmeta.

Prvi korak koji je Kosovo učinilo na evropskom putu bio je početak pregovora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u oktobru 2013. godine.

Potpisivanje ovog sporazuma obavljeno je 27. oktobra 2015. godine, nakon dvogodišnjih pregovora i traženja zakonskog rješenja za potpisivanje sporazuma.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu 1. aprila 2016. godine i mora se u potpunosti primjeniti do aprila 2026. godine, odnosno u periodu od 10 godina.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline