Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi smatra da je aplikacija za članstvo Kosova u EU trenutni spektakl, naglasivši da ta akcija nije sprovedena u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, prenosi euronews.al.

Krasniqi je rekao da ceremoniji u Prištini nije prisustvovao ambasador Evropske unije i da to, prema njegovim riječima, pokazuje nedostatak koordinacije između lidera Kosova i međunarodnih institucija.

„Prije svega, to je građanski konsenzus, ne samo politički, da Kosovo treba da pripada evropskoj porodici, a mi smo kao Demokratska partija Kosova uvijek podržavali i podržavamo svaku akciju koja nas približava ostvarenju. Moramo reći, da bi se tako nešto dogodilo moramo imati koordinaciju sa glavnim evropskim partnerima. Samo gledajući jučerašnju ceremoniju, malo sam iznenađen odsustvom ambasadora EU na Kosovu ili bilo kog drugog evropskog zvaničnika, što me navodi na pomisao da je možda i ova akcija na tragu delovanja nekoordinisanih sa međunarodnim partnerima da je čelnicima kosovskih institucija to prešlo u naviku, posebno tokom 2022. godine", objašnjava Krasniqi.

Krasniqi smatra da će aplikacija dobiti na vrijednosti samo ako se nađe na dnevnom redu Evropskog saveta.

Aplikacija bi trebala biti trenutak, nakon kojeg slijede drugi konkretni radovi. Vrijednost aplikacije će biti konkretizovana tek kada bude uvrštena na dnevni red Evropskog savjeta. Bez jasnoće da li će se to desiti, bojim se da imamo posla sa akcijom koja, mimo trenutnog spektakla, neće imati vrijednost i koja će u budućnosti biti depresivna za građane Kosova”, naglasio je Krasniqi.

Izvor: euronews.al/Kosovoonline