Nema zabrane

Bivši komandant KBS Kadri Kastrati rekao je da će te snage obavljati svoje dužnosti u svakom dijelu Kosova i gdje god postoji ugroženost bezbjednosti, a, kako je dodao, posebno na sjeveru, prenosi Klan Kosova.

Kastrati je istakao da bi to, ukoliko predsjednica Kosova Vjosa Osmani naredi, moralo da bude sprovedeno.

"Glavni zadatak koji proizilazi iz misije KBS je zaštita integriteta i suvereniteta zemlje, zaštita granica i ako su granice ugrožene, KBS je po zakonu i ustavu dužna da tu interveniše sa dozvole centralnih institucija. Predsjednica je i vrhovni komandant i ako ona naredi KBS da ide u bilo koji kutak Kosova, onda to naređenje mora da se sprovede", rekao je Kastrati.

Kastrati je dodao da će sadašnja ograničenja za djelovanje KBS na sjeveru biti promjenjena postizanjem "konačnog sporazuma".

"Sporazum iz 2013. godine je bio privremeni i politički dogovor do konačnog sporazuma, ali će sa potpisivanjem konačnog sporazuma KBS imati pravo da djeluje u svim dijelovima Kosova, kako bi zaštitila svoje građane. Dokument iz 2013. godine ne kaže da KBS ne sme da ide, već KBS može da se rasporedi u tom dijelu u dogovoru sa Kforom i ne pominje se da to nije dozvoljeno. Kad sam ja komandovao, KBS je dva puta išao u taj dio radi humanitarnih akcija, što znači da nema zabrane, već samo koordinacije sa Kforom", rekao je Kastrati.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova