Demokratija jača

Premijer Albin Kurti rekao je na Bečkom ekonomskom forumu da ekonomija Kosova brzo raste i da njegova demokratija jača, prenosi RTK.

„Privredni rast Kosova je 10,7 odsto, što je najviše u regionu i najviše od rata na Kosovu. Imali smo i rast BDP od 4 odsto. Ekonomija Kosova brzo raste, i ono što je važno, naša demokratija jača. Veoma sam zadovoljan što su premijeri Zapadnog Balkana potpisali tri važna sporazuma u Berlinu. Očekuje se da će sporazume uskoro ratifikovati skupštine zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Kurti.

Kurti je govorio i o podršci vlade građanima Kosova, kroz ekonomske pakete i suočavanje sa inflacijom, pominjući podršku koju je Vlada dala penzionerima, studentima i preduzećima.

"Vjerujem da se ekonomski rast i prosperitet u jugoistočnoj Evropi mogu postići uglavnom demokratizacijom vlada i vrijednosti," rekao je on.

Kurti je takođe govorio o energetskim projektima koji se očekuju na Kosovu.

„Što se tiče obnovljive energije, naša strategija je da nastavimo sa dekarbonizacijom i povećamo efikasnost i zaštitimo potrošača, imamo veoma ambicioznu strategiju i program koji se zasniva na Sofijskoj deklaraciji. Do 2031. godine izgradićemo 400 megavata energije vjetra, što je 35 odsto proizvodnje energije na Kosovu“, rekao je on.

Inače, za razliku od podataka o stanju ekonomije na Kosovu koje iznosi Kurti, prema podacima Svjetske banke, očekuje se usporavanje rasta na Kosovu na 3,1 odsto ove godine, dok se do 2024. očekuje da će privredni rast dostići 4,2 odsto, pod uslovom da se smanje inflatorni pritisci i povezane neizvesnosti. Prema redovnom izvještaju Svjetske banke, ekonomija Kosova može dodatno da se pogorša, ukoliko se energetska kriza i pritisci rastuće inflacije nastave.

Takođe, šef Kancelarije za socijalni rad u Prištini Vehbi Mujku izjavio je prošle nedjelje da na oko 25.000 porodica na Kosovu, a samo u Prištini njih 1.265 direktno zavise od socijalne pomoći i žive od 1,13 eura dnevno za jednog člana. Mujku je rekao da ako se uzmu u obzir podaci organizacija poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda da se život od 1,86 eura dnevno po članu smatra ekstremnim siromaštvom, to znači da ove porodice na Kosovu žive u ekstremnom siromaštvu.

Izvor: Kosovo Online/RTK