Tenzije na sjeveru

Profesor evropskih integracija Dritero Arifi izjavio je da je zahtev SAD i EU da Kosovo ispuni zakonsku obavezu i formira Zajednicu srpskih opština novi udarac kosovskoj izvršnoj vlasti, prenosi Klan Kosova.

Arifi je rekao da do sada nije postojao tako izričit zahtjev EU, ali posebno SAD, da se što pre formira ZSO i da se odluka o registarskim tablicama odloži, kao i da SAD nikada nisu bile direktnije nego sada prema Kosovu po tom pitanju.

"Počevši od tehničke odluke koja treba da se sprovede u celini, sada imamo politički zahtjev, preduslov, odnosno da se ispuni zakonska obaveza koju je Republika Kosovo preuzela prema formiranju Zajednice srpskih opština, krajnje pogrešnom strategijom Vlada Kosova je u ovoj fazi proizvela nepoželjan politički efekat, što znači da ćemo i bez priznanja Srbije biti prinuđeni da formiramo Udruženje za smirivanje situacije na sjeveru. Dakle, to još jednom pokazuje ekstreme amaterizma u strateškim politikama Republike Kosovo", rekao je Arifi.

Arifi je naveo da odgovornost za osnivanje ili neosnivanje ZSO snosi direktno Vlada Kosova, koja, prema njegovim riječima, ima obavezu da u saradnji sa srpskom zajednicom utvrdi statut.

"Osnivanje Asocijacije ne može da počne ako ne postoji dogovor između Vlade Kosova i srpskih predstavnika na Kosovu u cjelini. Dakle, trebalo bi izabrati neke stručnjake iz ove zajednice koji bi trebalo da naprave nacrt statuta koji bi takođe trebalo da se donese pod lupom Ustavnog suda, da li je kompatibilan sa svim važećim zakonima na Kosovu. Dakle, trebalo bi da postoji politički dogovor o tome da li se političke procedure mogu nastaviti, ali to zavisi od toga kako Vlada Kosova to želi da uspostavi i da li hoće da je uspostavi, zavisi od političke volje koja postoji u Republici Kosovo", kaže Arifi.

Arifi je naveo da je ZSO međunarodna obaveza koju je Kosovo prihvatilo 2013. godine, što je takođe izglasano u Skupštini Kosova.

"Stoga Udruženje mora da bude u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i zakonima na snazi. Dakle, ništa se ne usuđuje da prekorači ove granice, udruženje mora biti osnovano uvijek na ustavnim principima, čak je i Ustavni sud preporučio da se članovi prvog nacrta statuta uklone, ali u svakom slučaju, udruženje se može zasnivati samo na Ustavu i zakonima koji su na snazi, koliko god dozvoljavaju da ne postoji posrednička vlast između centralne i lokalne vlasti", rekao je Arifi.

Politički analitičar Ilir Ibrahimi je naveo da su pozivi SAD i EU rezultat jednostranih koraka Vlade Kosova u odnosu na sjever Kosova.

"Iako smo imali direktan zahtjev od SAD i EU, vlada je odlučila da ga ignoriše i nastavi sama. Pitanje sjevera nije tehnički problem, već komplikovan politički problem i svaki korak u tom dijelu mora biti preduzet u koordinaciji sa međunarodnom stranom", rekao je Ibrahimi.

Očigledno je to, kako smatra Ibrahimi, poruka za ovakav tvrdoglav i nepromišljen pristup kosovske vlasti.

"Apsurdno je da se ta ista vlast, kada postoji potreba za održavanjem bezbjednosti, poziva na Kfor, a istovremeno, kada ove zemlje koje čine Kfor upućuju bilo kakav zahtjev, vlast se ponaša suverenistički. Sve što je Kosovo postiglo do sada, uradilo je na osnovu mudre politike i u koordinaciji sa međunarodnim faktorom. Tvrdoglav, frontalni i nekoordinisani pristup ugrožava barem sjever zemlje, ali i stavljanje zemlje na pravu stranu", kaže Ibrahimi.

Ibrahimi je istakao da vlada hitno treba da počne da koordinira naredne korake sa međunarodnim faktorom i ne dozvoli da se situacija još više pogoršava.

"Sada se vidi da odluka o tablicama nema podršku, a postoji čak i žestoko protivljenje. Ova odluka se mora preispitati i ispuniti zahtjevi međunarodnog faktora. Ako će se osnivanje udruženja vršiti pod takvim pritiskom, onda ne mislim da to neće biti dobro rješenje. Nadam se da je vlast naučila lekciju i da neće praviti takve greške koje bi mogle dovesti u pitanje sudbinu budućih generacija", kaže Ibrahimi.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud je dao neke konture na kojima treba da se izradi statut ZSO.

"Nažalost, ni prethodne ni sadašnja vlade nisu pokazale proaktivnost da pristupe izradi tog statuta. Sada imamo zahtjev pod pritiskom. U takvim slučajevima više nema proaktivnosti jer morate reagovati na direktne zahtjeve. Ovo nije dobra pozicija. Lično se zalažem za rešenje zasnovano na redefinisanju granica, a ne na bilo kakvom povezivanju. Ali takva rješenja zahtevaju liderstvo i pragmatizam, a ne kratkovidost i populizam", naveo je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova