Nisu razdužili uniforme

Više od sto policajaca i službenika Srba zaposlenih u policiji na sjeveru Kosova podnelo je 6. novembra pisane ostavke i predalo ih stanici policije u Sjevernoj Mitrovici.

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrdio jedan policajac (identitet poznat redakciji), oni su danas podneli samo pisane ostavke, ali još uvijek nisu razdužili uniforme i oružje, i da će to uslijediti narednih dana, nakon što podnesu zahtjev za razduženje, štu su neki već učinili.

Brojni mediji su preneli da su danas policajci razdužili uniforme.

Međutim, RSE saznaje da su pojedini saobraćajni policajci sa sjevera Kosova otišli regularno u smenu u nedjelju 6. novembra.

Ostavku je prvi podneo direktor Policije za sjever Kosova Nenad Đurić, nakon što ga je suspendovao v.d. direktora policije Kosova zbog odbijanja da uručuje ukore vozačima sa KM registarskim oznakama, koje Kosovo smatra nelegalnim.

Na sastanku sa zaposlenim Srbima u kosovskim institucijama na sjeveru Kosova, Goran Rakić, predsjednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova javno je podneo ostavku na mjesto ministra u Vladi, a jednoglasno je doneta odluka da to učine i ostali zaposleni u kosovskim insitucijama.

Na samom sastanku koji je održan 5. novembra, to su učinile i starešine policije, dok su 6. novembra na hitnim vanrednim sednicama skupština opština četiri sjeverne kosovske opštine ostavke podneli gradonačelnici i odbornici.

Kako je rekao predsjednik Srpske liste Goran Rakić, odluka o napuštanju institucija biće na snazi sve dok "Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu".

Zatraženo je i da Vlada Kosova povuče odluku o preregistraciji tablica sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija, a koje su za Kosovo nelegalne.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, kojih u sjevernim opštinama ima oko 9.000.

Vlada Kosova je 1. novembra počela da sprovodi svoj plan o preregistraciji, nakon što je međunarodna zajednica tražila da se proces odloži na deset mjeseci. Prema planu kosovskih vlasti od aprila naredne godine, na Kosovu su u upotrebi trebale da budu isključivo RKS (Republika Kosovo) tablice.

Ovakvu odluku nije želeo na sjeveru da sprovodi direktor Policije za region sjever, Nenad Đurić, koji je zbog toga suspendovan.

U međuvremenu, premijer Kosova Albin Kurti je pozvao pripadnike srpske zajednice da ne bojkutuju ili napuštaju kosovske institucije, da ne budu “žrtva političke manipulacije i geopolitičkih igara”. On je takođe pozvao na “smirenost, sigurnost i mir”.