Posredovanje

Turska i njen predsjednik Recep Tayyip Erdoğan mogli bi da budu uključeni u dijalog Kosova i Srbije, potvrdio je glavni savjetnik turskog predsjednika za Balkan Sabri Demiri, koji nije negirao mogućnost sastanka Erdoğana sa Albinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem, prenosi Klan Kosova.

Demiri je nagovjestio da Erdoğan čeka da vidi do kakvog rezultata mogu da dovedu sastanci na visokom nivou u Briselu, a da se zatim uključi u dijalog kao posrednik.

„To smo predočili predsjedniku Vučiću. Izrazili smo interesovanje da pomognemo, ali u ovom trenutku čekamo sastanke u Briselu predsjednika Vučića i premijera Kurtija da vidimo dokle idu sa sporazumom i da onda mi intervenišemo kao posrednici i pomažemo oko dogovora“, naveo je Demiri u intervjuu za Klan Kosova.

Erdoğanov savjetnik je rekao i da se uskoro očekuje susret turskog predsjednika sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

„Još nismo imali priliku da se sretnemo sa premijerom, ali uskoro ćemo imati sastanak premijera Albina Kurtija i predsjednika Erdoğana“, poručio je Demiri.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova