Nije trebalo biti potpisan

Bivši ambasador Holandije na Kosovu Robert Bosch kaže da je sporazum koji je potpisan u Briselu o osnivanju Zajednice srpskih opština samo štetio procesu.

“Po mom mišljenju, nikada nije trebalo biti dogovora o ZSO. Ali, ako se želi formirati, onda to treba da se desi samo uz poštovanje odluke Ustavnog suda. U suprotnom, to bi bio veliki gubitak za Kosovo”, rekao je Bosch.

Prema njegovim riječima, zanimljiva je činjenica zašto ovaj sporazum nikada nije ratifikovan u Skupštini Srbije.

Štaviše, on postavlja pitanje ko je Srbija da upućuje kritike u tom pravcu.

Što se tiče postizanja konačnog dogovora, Bosch kaže da se čini da su strane još daleko jedna od druge.

“Nisam toliko optimista u pogledu brzog dogovora jer su strane skeptične i ne izgledaju spremne za rješenje. Ovo posljednje je takođe razumljivo“, kaže Bosch koji podržava francusko-njemački prijedlog.

Bosch naziva skandaloznim nastavak skepticizma oko liberalizacije viza za građane Kosova.

“Proces viza se manje-više pretvorio u skandal. Novi uslovi koje je postavila Francuska, a koji nikada nisu stvoreni ni u jednoj drugoj zemlji, suvišni su. Kosovo je dugo čekalo, ispunjava sve kriterijume, tako da nema razloga da se čeka da kompjuterski sistem profunkcioniše. Ovo traje dugo, počevši od prošlosti“, rekao je Bosch.

Prema njegovim riječima, mjesec novembar bi trebao biti konačan u smislu davanja zelenog svjetla viznoj liberalizaciji.

„Tako da se nadamo da će sljedećeg mjeseca lideri konačno ispuniti svoja obećanja i da će Kosovo konačno dobiti viznu liberalizaciju koju odavno zaslužuje“, rekao je bivši ambasador Bosch.

Izvor: Shqip.com/Kosovoonline