Premijer vodi opasnu politiku

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni ocjenio je da su česte posjete izaslanika za dijalog Kosova i Srbije signal da se sporazum Kosova i Srbije privodi kraju i dodao da je premijer Albin Kurti vodi opasnu politiku.

"Ovih dana vidimo povećanu i odlučniju međunarodnu posvećenost sa primarnim ciljem očuvanja regionalne stabilnosti. Ova posvećenost odražava hitnost rješavanja i pronalaženja rješenja za potencijalne krizne situacije sa destabilizujućim efektima i na Balkanu. Mnogi  analitičari, mnoge zapadne diplomate i stratezi, stanje odnosa između Kosova i Srbije vide kao jednu od tih potencijalnih kriznih situacija", istakao je Hyseni na Facebooku.

Hyseni je dodao da kosovski partneri, SAD, Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo, normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije vide kao suštinsko pitanje.

"Stoga su česte posjete regionu američkog emisara za region Escobara, tačan pokazatelj povećane američke posvećenosti Kosovu i stabilnosti na Balkanu. S druge strane, česte posjete Lajčaka, kao i Emmanuela Bonea i Jensa Pletnera, kao izaslanika predsjednika Macrona i kancelara Scholza da daju novu dinamiku dijalogu, jasan su znak da je sveobuhvatan sporazum između Kosova i Srbije blizu.

Kako je dodao,  Vlada Kosova i premijer moraju da iskoriste posvećenost svjetskih sila.

"Ako Kurti nastavi da se ponaša ravnodušno i neodgovorno, posljedice po Kosovo i građane biće ogromne. Na Kosovu, kao i u Srbiji, treba razumeti da pitanje regionalne stabilnosti nije samo pitanje ove dvije zemlje", dodao je on.

Hyseni je naglasio da Vlada Kosova mora da poštuje Escobarov zahtjev, koji je i zahtjev svih država Kvinte, i da odloži sprovođenje odluke o registarskim tablicama, ostavljajući otvoren put za sveobuhvatan sporazum, koji će, kako je dodao, riješiti pitanje registarskih tablica.

Prema njegovim riječima, neoprostivo je ako Vlada infantilnim i populističkim akcijama ugrozi partnerstvo sa SAD i drugim partnerima na Zapadu.

Izvor: Kosovo Online