Carina Kosova:

Carina Kosova saopštila je da Kosovo najviše robe uvozi iz Srbije, uz napomenu da, iako je uvoz iz Srbije smanjen u količini robe, povećan je u novčanoj vrenosti, prenosi Koha.

Kako je navedeno Kosovo je ove godine iz Srbije uvezlo 33.000 tone proizvoda manje u odnosu na prošlu godinu, a za unesenu robu platilo je skoro 38 miliona eura više.

Kosovo je u septembru prošle godine uvezlo srpske proizvode u neto masi od 58.000 tona, što je koštalo 23 miliona eura.

Prema podacima koje je objavila Carina, Kosovo je za devet mjeseci ove godine u vrijednosti uvezlo 19 odsto više robe iz Srbije u odnosu na isti period prošle godine.

Ekonomista Visar Vokrri istakao je da je to najskuplji uvoz po vrednosti, a najniži po proizvodima i naveo da je uzrok inflacija.

"I u prošloj godini, i pored toga što smo vrednosno imali nešto značajniji rast u odnosu na prethodne godine, a to se donekle, može pripisati povećanju cijena. Dakle, vrijednost uvezene i izvezene nije odraz rasta cijena u posljednje dvije godine", rekao je on.

Kosovo je, prema statistici Carine Kosova, za devet mjeseci 2022. godine iz Albanije uvezlo robe za 56 miliona eura manje nego iz Srbije, odnosno 171 milion eura, ili 56 miliona manje nego iz Srbie.

Vokrri kaže da su se kosovski proizvođači u odnosu na lokalnu konkurenciju u zemljama CEFTA susreli sa raznim preprekama.

Prema podacima Agencije za statistiku, uvoz Kosova iz zemalja EU za mjesec septembar iznosio je 193 miliona eura, a sa ostalim zemljama sveta 199 miliona eura, što u ukupnoj vrednosti iznosi 478 miliona eura.

Vrijednost izvezene robe u septembru iznosio je 77 miliona eura.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline