List Koha Ditore objavio je, kako navodi, prijedlog zapadnih krugova za statut Zajednice srpskih opština na Kosovu koji kruži pod naslovom "Njemački nacrt" i koji sadrži 17 tačaka.

Prema prvom članu prijedloga, ZSO je pravno lice stvoreno u skladu sa Zakonom o ratifikaciji prvog sporazuma i Ustavom Kosova, prenosi Koha, navodeći da je imala uvid u taj dokument.

Koha je, za sada, navela prva dva člana tog prijedloga.

"Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu je pravno lice nastalo u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Prvog sporazuma i Ustavom Republike Kosovo. Statut Zajednice je njen najviši pravni akt. Statut će usvojiti osnivačka skupština koju čine članovi skupština opština učesnica sa glasanjem u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Prvog sporazuma i Ustavom Republike Kosovo", navodi se u prvom članu.

Dodaje se da je Skupština Zajednice organ nadležan za izmjene i dopune statuta, da će se sve izmjene i dopune statuta vršiti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosovo.

"Amandmane na statut mora da odobri Vlada Kosova kroz pravni akt u skladu sa Ustavom. Vlada će, ukoliko bude ocjenila da je potrebno, razmotriti ustavnost svakog amandmana na Skupštini Udruženja, čiju će ocjenu dati Ustavni sud. Zajednicu čini deset opština i zastupa njihove interese i interese svojih stanovnika. Članstvo u Zajednici je dobrovoljno. Procedure za dodavanje članova, isključenje iz članstva ili raspuštanje Zajednice definisane su ovim Statutom", piše u prvom članu.

U drugom članu se navodi da su članovi Zajednice organi vlasti opština učesnica.

"Zvanični nazivi pravnog lica su: 'Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu', 'Asocijacija opština sa srpskom većinom na Kosovu' i 'Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu'. Sva tri službena naziva odnose se na pravno lice nastalo ovim Statutom. U daljem tekstu naziv Udruženje/Zajednica označava sve ili bilo koji od zvaničnih naziva. Službeni organi Kosova ili predstavnici Asocijacije/Zajednice imaju pravo da se na to pozivaju u bilo koje od tri imena", prenosi Koha.

U drugom članu se navodi i da se aktivnosti Zajednice zasnivaju na principima dobrovoljnog učešća njegovih članova, napredne demokratije i lokalne samouprave, i poštovanja odredbi o zaštiti i zastupanju prava i interesa zajednica, što je zasnovano na Ustavu i zakonima Kosova.

Opštinske vlasti pristupaju Zajednici na osnovu odluke skupština opština u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu donošenje odluka ovog opštinskog organa. U procesu pristupanja svaki član mora da odobri Statut.

Članovi imaju pravo da prestanu članstvo. Odluku o istupanju iz Udruženja/Zajednice mora doneti Skupština dotične opštine u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu odlučivanje ovog opštinskog organa. Opština koja napusti Asocijaciju/Zajednicu može odlučiti da se vrati kao članica kroz procedure navedene u tački 4.

Udruženje/Zajednica će biti otvorena za bilo koju drugu opštinu pod uslovom da se članovi slažu. Odluku o prijemu novog člana Udruženja/Zajednice doneće 2/3 delegata Skupštine.

Udruženje/Zajednica se može raspustiti odlukom same Skupštine većinom od 2/3 članova, na osnovu odluke gradonačelnika opština.

Članovi Udruženja/Zajednice imaju pravo da isključe jednu ili više opština iz članstva odlukom koju donosi sama Skupština većinom od 2/3 članova.

Udruženje/Zajednica mora imati svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu.

Asocijacije/Zajednice u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosovo.

Sjedište će odrediti Skupština.

Udruženje/Zajednica ima pravo na sopstvene bankovne račune i ima pravo da posjeduje imovinu i da se bavi finansijskim transakcijama", navodi se u drugom članu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore