Osnovni uslov

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla izjavio je da je svaka inicijativa kosovskih partnera u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije dobrodošla, ali i naveo da ti prijedlozi moraju uzeti u obzir osnovni uslov - uzajamno priznanje u centru, prenosi Reporteri.

Sveçla je tako odgovorio na pitanje o francusko-njemačkom prijedlogu, za koji je rečeno da nudi izglede za sporazum, ali koji ne predviđa međusobno priznanje.

S obzirom na to da je taj predlog zasnovan na modelu "dvije Njemačke", Sveçla je rekao da je to "možda zamišljeno kao početak", ali da je samo uz obostrano priznanje moguće izgraditi "susjedski odnos".

"Ovo je zaista ono što regionu treba. Regionu nije potreban sporazum koji onda vodi u nove zastoje", rekao je Sveçla u intervjuu za A2 CNN i naveo da je došlo vrijeme da srpski narod ima vlast koja je sa demokratskim svijetom i njegovim tradicionalnim saveznicima.

Sveçla je naveo da pozdravlja američko i evropsko angažovanje u briselskom dijalogu, ali je dodao da bi Zapad trebalo da bude "odlučniji" u odnosu na Srbiju.

On je rekao da više ne treba tolerisati ambivalentnost politike Beograda koju je Sveçla nazvao "sedenjem na dvije stolice".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri