31. oktobar

S obzirom da se približava završetak roka za preregistruju vozila sa tablicama koje imaju oznake kosovskih gradova na RKS tablice, postavlja se pitanje da li će doći do još jednog odlaganja ovog roka ili će se započeti sa primjenom odluke Vlade Kosova o oduzimanju vozila koja nisu preregistrovana.

Premijer Kosova Albin Kurti više puta do sada pozivao je kosovske Srbe da iskoriste pogodonosti koje im se nude i da preregistruju svoja vozila. Kurti je u srijedu odgovarajući na pitanja novinara da li će rok za preregistraciju vozila na RKS tablice biti odložen, odgovorio da je Kosovo već jednom odložila rok za preregistraciju i taj rok je 31. oktobar.

Politički analitičar Artan Muhaxhiri u izjavi za Redakciju na srpskom jeziku Radio Kosova 2 kaže da postoji mogućnost da Vlada Kosova, uz pojačanu aktivnost međunarodnih faktora, ipak odluči da produži rok za preregistraciju vozila na sjeveru Kosova. On ističe da se upravo današnja posjeta specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, može dovesti u vezu sa prolongiranjem datuma koji je Vlada Kosova odredila kao krajnji za preregistraciju vozila.

“Ova tema oko registarskih tablica može da bude jedan od razloga današnje posjete posrednika Lajčaka. Vlada Kosova je veoma delikatna po pitanju i registarskih tablica i drugih tema, nažalost do posljednjeg trenutka nema transparentnosti u vezi tih procesa, pa je zato sve moguće. Izvesno je da zbog velikih pritisaka američke i evropske strane bude pomeren rok za registarske tablice”, kaže Muhaxhiri.

Iako Vlada nema jasan plan u vezi sa severom Kosova, Muhaxhiri smatra da neće dozvoliti da dođe do eskalacije situacije i da će preuzeti korake za pronalaženje optimalnog rješenja.

“Poslije dobre saradnje sa američkom ambasadom i sa Evropskom unijom u vezi ličnih karata, mislim da će i u vezi registraskih tablica vlada tražiti najoptimalnije rešenje, jer nije u interesu da bude problema na sjeveru”, navodi Muhaxhiri.

Muhaxhiri ukazuje da je dijalog Kosova i Srbije, uprkos ratu u Ukrajini i energetskoj krizi, i dalje na vrhu prioriteta Evropske unije. Istovremeno napominje da lideri u Prištini i Beogradu treba da imaju na umu da ta posvećenost Evropske unije neće ići u nedogled, pa s toga smatra da treba iskoristiti taj politički zamah za pronalaženje konačnog rješenja.