Građane niko ne pita

Predsjednik Odbora Energetske korporacije Kosova (KEK) Skender Haziri ponovo traži povećanje cijene struje za građane, kako bi imali, kako je rekao, investicije i stabilan energetski sistem u zemlji, prenosi Lajmi.

Tokom svjedočenja u Parlamentarnom istražnom odboru u vezi sa upravljanjem energetskom krizom, Haziri je govorio i o transferu vladinih subvencija vrijednim milion eura sa KEK na privatnu kompaniju KESCO za kupovinu električne energije.

Prvobitno je poslanik Pal Lekaj rekao da nije razumno poskupljivati struju, sve dok se prema njegovim riječima u KEK "ne sliju" milioni eura od strane Vlade i ova korporacija podmiri oko 95 odsto potreba građana.

"Skoro nepotrebno je podignuta cijena struje, bilo je subvencija, milioni su otišli i KEK je uspio da pokrije 95 posto ukupne energije", naglasio je Lekaj.

Haziri međutim i dalje tvrdi da je potrebno ponovo povećati cijenu struje.

"Ne slažem se da nije bilo potrebe za poskupljenjem energenata, naprotiv, čak i sada postoji potreba za povećanjem ove cijene, bez obzira na to što se neko možda ne slaže sa mnom. Ako želimo da izvršimo kapitalne investicije i stvorimo stabilan energetski sistem na Kosovu, čiji je nosilac Kosovska energetska korporacija, ne možemo bez dodatnih sredstava. Ako ova dodatna sredstva ne obezbjedimo kroz poslovanje kompanije, moramo ih dobiti iz budžeta Kosova", naglasio je Haziri.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline