Šokantna vijest

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj rekao je da je najava o povećanju cijena električne energije za 14 odsto od 1. aprila šokantna vijest za sve građane Kosova ali i privredne subjekte, prenosi Ekonomija onlajn.

Lekaj je naveo da postoji nekoliko razloga zbog kojih do poskupljenja ne bi trebalo da dođe.

“Treba uzeti u obzir subvencije koje je Vlada prošle godine izdvojila za ublažavanje uticaja poskupljenja energenata. Očekivali smo smanjenje ili vraćanje cijene starih tarifa, a ne povećanje. Drugo, Kurtijeva vlada je prošle godine subvencionisala preduzeća, dok su za porodične potrošače, uprkos subvenciji, tarife povećane za više od 100 odsto. Dakle, za većinu građana ova rešenja nisu bila adekvatna", rekao je Lekaj.

On je upozorio i na proteste ukoliko struja poskupi, jer će kako je naveo, poskupljenje građane dovesti na ivicu siromaštva.

“Sama najava o još jednom poskupljenju struje nije ni normalna ni razumna. Ukoliko dođe do toga, građani će se suočiti sa ekstremnim siromaštvom. Razgovaraćemo i sa građanima, a imaćemo i proteste. Poskupljenjem struje se podstiče da sve veći broj građana napusti Kosovo”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online