Dijalog se nastavlja

Premijer Albin Kurti izjavio je u vezi njemačko-francuskog prijedloga za dijalog, da postoje razgovori i ideje, ali ništa konkretno što bi moglo da se iznese u javnost kao konačna forma, prenosi Lajmi.

"Dijalog se nastavlja, sastanci, razgovori se nastavljaju, i ja sam optimista tu, jer se Republika Kosovo pokazuje kao uspješna država, a vjerujem da je i Evropska unija shvatila ko je na pravoj strani“, rekao je Kurti.

On je na konferenciji za novinare, a nakon što mu je šef delegacije EU uručio Godišnji izvještaj EK za Kosovo rekao je da se ne može postići konačan dogovor.

Upitan kakav je odgovor vlade u slučaju destabilizacije situacije na sjeveru poslije 31. oktobra, Kurti je rekao da ima mjesta za zabrinutost, ali ne i za strah.

"Upravljanje krizama je stvar organa bezbjednosti, Kfora, policije, Euleksa i tako dalje, doprinosi i diplomatija. Da li treba da budemo zabrinuti, naravno, da li treba da budemo oprezni, bez sumnje. Ali ne moramo da se plašimo jer, generalno, kada se ljudi plaše, pretjeruju", rekao je Kurti.

On je ponovio poziv Srbima da to zamjene registarske tablice.

"Mi smo već jednom odložili rok, do 31. oktobra, a Beograd je, na osnovu obaveza koje je dao u Briselu u vrijeme vlada kada nisam bio premijer, obećao da poslije sredine januara 2018. one tablice koji su nasleđe Miloševićevog režima neće biti proizvedene niti će se distribuirati. Još jednom pozivam građane Srbije na Kosovu da svoje registarske tablice preinače u registarske tablice Republike Kosovo", rekao je Kurti.

On je rekao da Srbi na Kosovu nisu slobodni zbog nelegalnih struktura koje, ne žele da dozvole da Srbi imaju više partija i nezavisno političko mišljenje.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline