Rok od dva mjeseca kratak

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde izjavio je da je potrebno ponovno odlaganje preregistracije vozila na RKS tablice jer je, kako smatra, rok od dva mjeseca izuzetno kratak, prenosi Reporteri.

"Trebalo bi da postoji razuman vremenski period za tranziciju, a mislim da su dva mjeseca kratko vrijeme. Dajem vam primjer iz moje zemlje. Moram da promjenim vozačku dozvolu, a imam četiri godine. Još je nisam promjenio, a znam da ću uskoro. To ne bi trebalo da bude tako dug period, ali treba da imate prelazne administrativne periode, u skladu sa evropskim standardima. I rekao bih da je dva mjeseca malo", rekao je Rohde, koji je ocjenio kao legitimnu odluku Kosova o preregistraciji vozila.

On smatra da nasilje nije dobar odgovor na pitanje preregistracije vozila, jer, prema njegovim riječima, postoje i drugi mehanizmi koji nisu toliko ekstremni i koji mogu da se koriste.

"Ako imate administrativne prekršaje, koristite razumna sredstva. Ako prvi put ne pokažete važeću vozačku dozvolu, dobićete upozorenje. Drugi put te kažnjavaju, i tako... Kada govorimo o oduzimanju automobila ako neko nema odgovarajuće tablice, mislim da to takođe nije adekvatan odgovor. Dakle, ljudi na obe strane treba da se smire, jer mislim da je smešno da se svađamo oko registarskih oznaka automobila, dok imamo rat u Evropi", rekao je Rohde za RTV Dukagjini.

Na pitanje da li vidi opasnost od rata na Kosovu, kako to već nekoliko nedjelja izjavljuje premijer Kosova Albin Kurti, Rohde je rekao da ne vidi nikakav rizik da se tako nešto desi.

On je naglasio da je Kosovo bezbjedno zbog prisustva NATO. Rohde je rekao da "huškački jezik o ratu ne pomaže".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri