Sastanak Evropske političke zajednice

Prvi sastanak Evropske političke zajednice biće održan sutra u Pragu, a Kosovo će biti predstavljeno uz fusnotu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, prenosi Reporteri.

Kosovo je po ranijem dogovoru na regionalnim skupovima predstavljeno uz zvijezdicu i fusnostu koja glasi: "Ova oznaka ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, kao i sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji nezavisnosti Kosova".

Kosovo će na skupu Evropske političke zajednice, inicijative koju je pokrenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron, predstavljati predsjednica Vjosa Osmani.

"Sve dok je Kosovo na dnevnom redu, predstavlja se kao fusnota", navodi Reporteri.

Kosovo je predstavljeno uz fusnotu kao učesnik skupa i na zvaničnom sajtu Evropskog savjeta.

Sastanku u Pragu prisustvovaće lideri iz cijele Evrope.

Skup će otvoriti sutra u 13 sati premijer Češke Petr Fiala, piše Reporteri. Poslije njega, govoriće i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji će se obratiti video-linkom, premijer Norveške Gar Store, premijer Albanije Edi Rama i britanska premijerka Liz Truss.

Nakon toga, biće održan okrugli sto na kome će se razgovarati o miru i bezbjednosti, kao i o energetici, klimatskim pitanjima i ekonomskoj situaciji. Ti sastanci će biti održani od 14.30 do 16.15 časova.

Na okruglom stolu koji će voditi Moldavija i Slovačka razgovaraće se o pitanjima mira i bezbjednosti.

Evropska politička zajednica, kako navode u Briselu, ima za cilj da promoviše politički dijalog i saradnju radi rješavanja pitanja od zajedničkog interesa za jačanje bezbjednosti, stabilnosti i prosperiteta evropskog kontinenta.

"Ova platforma za političku koordinaciju ne zamjenjuje nijednu postojeću organizaciju, strukturu ili proces i ne namjerava da stvara nove u ovoj fazi", navodi se na zvaničnom sajtu Evropskog savjeta.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri